5'Li Likert Ölçeğinde Aritmetik Ortalamaların Değerlendirme Aralığı Nedir ?

pokemon

New member
5'li Likert Ölçeği ve Aritmetik Ortalama Değerlendirmesi

5'li Likert ölçeği, anketler ve psikolojik araştırmalarda en yaygın kullanılan ölçüm aracıdır. Bu ölçek, bir kişinin bir konuya ilişkin görüşlerini veya tutumlarını belirlemek için çeşitli derecelendirme seçenekleri sunar. 5'li Likert ölçeği, bir dizi seçenekten oluşur ve her bir seçenek belirli bir puanla ilişkilendirilir. Peki, bu ölçek kullanılarak elde edilen aritmetik ortalamalar nasıl değerlendirilmelidir? Aşağıda, 5'li Likert ölçeğinde aritmetik ortalamaların değerlendirme aralığını ele alacağız ve konu ile ilgili sıkça sorulan soruları detaylı bir şekilde yanıtlayacağız.

5'li Likert Ölçeği Nedir?

5'li Likert ölçeği, genellikle 5 seçenekten oluşan bir sıralama sistemine dayanır. Bu seçenekler genellikle şu şekilde sıralanır:

1. Kesinlikle Katılmıyorum

2. Katılmıyorum

3. Kararsızım

4. Katılıyorum

5. Kesinlikle Katılıyorum

Bu sıralama, katılımcıların bir görüş veya tutumla ne kadar örtüştüğünü belirlemesine olanak tanır. Likert ölçeği, genellikle anketlerde ve sosyal bilimlerde tutumları ve görüşleri ölçmek için yaygın olarak kullanılır.

Aritmetik Ortalama ve Değerlendirme Aralığı

Aritmetik ortalama, bir veri setindeki tüm değerlerin toplamının, veri sayısına bölünmesiyle elde edilir. 5'li Likert ölçeğiyle yapılan anketlerde, her bir yanıtın bir puan değeri vardır. Örneğin, "Kesinlikle Katılmıyorum" yanıtı 1 puan, "Kesinlikle Katılıyorum" yanıtı ise 5 puan alır. Bu durumda, bir kişinin tüm sorulara verdiği yanıtlar üzerinden aritmetik ortalama hesaplanabilir.

Likert ölçeği kullanılarak elde edilen aritmetik ortalamanın değerlendirilmesi, genellikle şu aralıklarla yapılır:

* 1.00 - 1.80: Olumsuz görüş, çok düşük onay düzeyi

* 1.81 - 2.60: Olumsuz görüş, düşük onay düzeyi

* 2.61 - 3.40: Kararsız, nötr

* 3.41 - 4.20: Olumlu görüş, yüksek onay düzeyi

* 4.21 - 5.00: Olumlu görüş, çok yüksek onay düzeyi

Bu aralıklar, genel bir değerlendirme kılavuzu sağlar. Ancak, her araştırma veya anket türü için belirli değerlendirme kriterleri farklılık gösterebilir. Araştırmacılar, kendi amaçlarına göre bu değerlendirme aralıklarını uyarlayabilirler.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Aritmetik ortalama nedir ve 5'li Likert ölçeğiyle nasıl hesaplanır?

Aritmetik ortalama, bir veri kümesindeki tüm verilerin toplamının, veri sayısına bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. 5'li Likert ölçeği kullanılarak yapılan bir anketin sonuçlarında, her bir cevap bir sayısal değerle temsil edilir. Örneğin, "Kesinlikle Katılmıyorum" 1 puan, "Kesinlikle Katılıyorum" ise 5 puan alır. Bu puanlar toplandıktan sonra, toplam puan sayısına bölünerek aritmetik ortalama hesaplanır.

Örnek: 5 soruluk bir anketin sonuçları şöyle olabilir:

* Soru 1: 3 puan

* Soru 2: 4 puan

* Soru 3: 2 puan

* Soru 4: 5 puan

* Soru 5: 1 puan

Bu durumda, aritmetik ortalama şöyle hesaplanır: (3 + 4 + 2 + 5 + 1) / 5 = 3.

Aritmetik ortalama, anketin genel eğilimini ve katılımcıların çoğunluğunun görüşlerini yansıtır.

2. Likert ölçeği ve aritmetik ortalama nasıl yorumlanmalıdır?

Aritmetik ortalama değeri, katılımcıların genel eğilimini ve görüşlerini gösterir. Aritmetik ortalamanın yüksek olması, katılımcıların çoğunluğunun olumlu görüş belirttiğini gösterirken, düşük bir ortalama değeri, olumsuz görüşlerin baskın olduğunu gösterir. Nötr (kararsız) bir görüş, genellikle ortalamanın 2.61 ile 3.40 arasında olmasıyla gösterilir.

Aritmetik ortalama hesaplandıktan sonra, bu değeri belirli bir aralıkta değerlendirebiliriz:

* Ortalama 1.00 ile 1.80 arasında ise, katılımcıların çoğu olumsuz görüş belirtmiştir.

* Ortalama 1.81 ile 2.60 arasında ise, katılımcıların çoğu olumsuz görüşlere eğilimlidir, ancak daha az keskin bir şekilde.

* Ortalama 2.61 ile 3.40 arasında ise, katılımcılar arasında kararsızlık ya da denge vardır.

* Ortalama 3.41 ile 4.20 arasında ise, katılımcılar olumlu görüş belirtmişlerdir.

* Ortalama 4.21 ile 5.00 arasında ise, katılımcılar oldukça olumlu görüşlere sahiplerdir.

3. 5'li Likert ölçeğinde aritmetik ortalama nasıl bir anlam taşır?

5'li Likert ölçeğinde aritmetik ortalama, katılımcıların bir konuya ilişkin genel eğilimlerini anlamamıza yardımcı olur. Yüksek bir ortalama, katılımcıların olumlu düşüncelere sahip olduğunu, düşük bir ortalama ise olumsuz görüşlerin hakim olduğunu gösterir. Ortalama değer, araştırmacılara veri analizi sırasında katılımcıların çoğunluğunun düşünce yapısını belirlemekte faydalı bir gösterge sağlar.

4. Likert ölçeği sonuçları analiz edilirken başka hangi metrikler kullanılabilir?

Likert ölçeği verilerini analiz ederken yalnızca aritmetik ortalama değil, aynı zamanda diğer istatistiksel metrikler de kullanılabilir. Bunlar arasında standart sapma, moda ve medyan gibi ölçütler yer alır. Bu metrikler, verilerin dağılımı ve merkezi eğilimleri hakkında daha derinlemesine bilgiler sunar. Özellikle, verilerdeki çeşitliliği ve anketin homojenliğini anlamak için standart sapma oldukça faydalıdır.

5. Likert ölçeği verilerinin güvenilirliği nasıl artırılır?

Likert ölçeği verilerinin güvenilirliğini artırmak için birkaç strateji izlenebilir:

* Sorular açık ve anlaşılır olmalıdır.

* Yönlendirmelerden kaçınılmalıdır.

* Anketin hedef kitlesine uygun sorular hazırlanmalıdır.

* Anketin geçerliliğini ve güvenilirliğini ölçmek için test-tekrar test yöntemleri kullanılabilir.

Sonuç

5'li Likert ölçeği, anketlerde ve sosyal bilim araştırmalarında sıklıkla kullanılan bir araçtır. Aritmetik ortalama, bu ölçekle elde edilen verilerin genel eğilimlerini gösteren güçlü bir metrik olup, araştırmacılara katılımcıların görüşlerini anlamada yardımcı olur. Bu makalede, Likert ölçeğiyle elde edilen aritmetik ortalamaların nasıl değerlendirileceği ve bu konuda sıkça sorulan sorulara verilen yanıtlar detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Likert ölçeği verilerinin doğru bir şekilde analiz edilmesi, araştırmaların güvenilirliğini artırır ve daha doğru sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.