Bir rapora göre, Çin yanlısı YouTube ağı ABD’yi karalamak için yapay zekayı kullandı

BadılCan

Active member
Geçen ay YouTube’daki Amerikan aksanlı ses, biraz yapmacık bir ses tonuyla ve biraz tuhaf bir dilbilgisiyle, Washington’un İsrail ile Hamas arasındaki savaşı ele alış biçimiyle alay etti ve ABD’nin “Çin gibi arabulucu rolünü oynayamayacağını” iddia etti. ” ve “Şu anda önemli bir izolasyon durumunda.”

Güvenlik odaklı bir düşünce kuruluşu olan Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından hazırlanan bir rapora göre, 10 dakikalık gönderi, alışılmadık derecede geniş bir YouTube kanalı ağında Çin yanlısı ve Amerikan karşıtı anlatıları yayan 4.500’den fazla videodan biriydi.

Videolardan bazılarında yapay olarak oluşturulmuş avatarlar veya seslendirmeler kullanıldı ve bu da kampanyayı, yapay zeka seslerini video makaleleriyle birleştiren enstitü tarafından bilinen ilk etkileme operasyonu haline getirdi.

Rapora göre kampanyanın amacı açık: Küresel kamuoyunu Çin lehine ve ABD aleyhine etkilemek. Videolarda Çin teknolojisinin Amerika’dan üstün olduğu, ABD’nin ekonomik çöküşe mahkum olduğu, Çin ve Rusya’nın sorumlu jeopolitik aktörler olduğu anlatısı destekleniyordu. Kliplerden bazıları Huawei gibi Çinli şirketleri gururlandırırken, Apple gibi Amerikan şirketlerini karaladı.


Raporda, ağın en az 30 kanalından gelen içeriğin geçen yıldan bu yana yaklaşık 120 milyon görüntüleme ve 730.000 abonenin ilgisini çektiği, ayrıca Batılı şirketlerin ara sıra reklam verdiği ortaya çıktı.

Raporda, videolardan bazılarının, yaygın Çince ifadelerin ve Çinli şirketlerin adlarının doğrudan tercümesi gibi görünen başlıklar ve metinler içerdiği belirtildi. Diğerleri ise öncelikle Çin anakarasında üretilen ve dağıtılan haberlere atfedilebilecek bilgilerden bahsetti.

Bazı Güneydoğu Asya ülkelerinin Çin yuanını kendi para birimleri olarak benimsedikleri yönündeki yanlış iddialar gibi dezenformasyon yaygındı. Videolar çoğu zaman güncel olaylara hızla tepki verilmesini mümkün kılıyordu. Avustralya Enstitüsü’nden analist Jacinta Keast, koordineli kampanyanın “sosyal medyada şimdiye kadar tanık olunan Çin ile ilgili en başarılı etki operasyonlarından biri olabileceğini” yazdı.

YouTube yaptığı açıklamada ekiplerinin topluluğunu korumak için 24 saat çalıştığını belirterek şunları ekledi: “Koordineli etki etkinliğini proaktif olarak tespit etmek için sağlam sistemlere yoğun yatırım yaptık.” Şirket, araştırma çabalarını memnuniyetle karşıladığını ve birkaç kanalı kapattığını söyledi. Platformun politikalarını ihlal ettiği için raporda adı geçen kanallar.

Bayan Keast, Çin yanlısı mesajları yayma çabalarının son yıllarda arttığını, ancak bu çabaların büyük oranda sınırlı ilgi toplayan veya anlamlı bir izleyici kitlesini çekemeyen düşük kaliteli içerikleri içerdiğini söyledi.


“Bu kampanya aslında yapay zekadan yararlanıyor ve bu da ona geniş ölçekte ve gördüğümüz önceki kampanyalara kıyasla çok düşük bir maliyetle ilgi çekici tehdit içeriği oluşturma yeteneği sağlıyor” dedi.

Son dönemdeki bazı raporlar Çin’in ABD’yi karalayan propaganda konusunda daha saldırgan hale geldiğini öne sürüyor. Geçmişte nüfuz operasyonları Komünist Parti hükümetini ve Uygurlara yönelik zulüm veya Tayvan’ın kaderi gibi konulardaki politikalarını savunmaya odaklanmıştı.

2019’da Hong Kong’da demokrasi yanlısı kitlesel protestolar sırasında ve Kovid-19 salgınının devam etmesi sırasında Çin, ABD’yi daha doğrudan hedef almaya başladı; bu, Rusya’nın Amerikan liderliğini ve yurt içinde etkisini zayıflatmaya ve yabancı ülkeleri itibarsızlaştırmaya yönelik uzun süredir devam eden çabalarını yansıtıyor.

Yaz boyunca, Microsoft ve diğer şirketlerden araştırmacılar, Çin’in ABD’yi Ağustos ayında Hawaii’deki ölümcül orman yangınlarını ateşlemek için enerji silahları kullanmakla suçladığına dair sahte raporların kanıtlarını ortaya çıkardılar.

Eylül ayında yayınlanan bir raporda Dışişleri Bakanlığı, Çin’i küresel bilgi ortamını şekillendirmek için sahte sosyal medya hesapları ve hatta sahte haber kuruluşları kurmak da dahil olmak üzere “aldatıcı ve zorlayıcı yöntemler” kullanmakla suçladı. Diğer araştırmalar Çin’in Tayvan’da aktif olarak ABD’nin ada ülkesine ihanet edeceği yönünde dezenformasyon yaydığını öne sürüyor.


Meta geçen ay, siyasi konuları tartışmak için Amerikalı gibi davranan 4.789 Facebook hesabını Çin’den kaldırdığını duyurmuş ve kampanyanın 2024 başkanlık seçimlerine müdahaleye zemin hazırladığı konusunda uyarmıştı. Bu, Meta’nın bu yıl keşfettiği, Çin’le bağlantısı olan beşinci ağdı; diğer ülkeler arasında en büyüğüydü.

Yapay teknolojinin ortaya çıkışı Pekin’e özel bir ilgi uyandırmış gibi görünüyor. Avustralya Enstitüsü’nden Bayan Keast, dezenformasyon kaçakçılarının büyük hacimli ilgi çekici içerik oluşturmak için giderek daha kolay erişilebilen video düzenleme ve yapay zeka programlarını kullandığını söyledi.

Kendisi, Çin yanlısı YouTube kanalları ağının büyük ihtimalle İngilizce metinleri hazır çevrimiçi metinden videoya dönüştürme yazılımına veya teknik uzmanlık gerektirmeyen ve dakikalar içinde klipler oluşturabilen diğer programlara beslediğini söyledi. Bu tür programlar genellikle kullanıcıların yapay zeka tarafından oluşturulan sesli yorumları seçmesine ve cinsiyeti, aksanı ve ses tonunu özelleştirmesine olanak tanır.

Çin yanlısı ağda kullanılan seslerden bazıları açıkça sentetikti. Bayan Keast, sesin doğal duraklamalardan yoksun olduğunu, telaffuzda hatalar içerdiğini ve ara sıra elektronik parazit belirtileri içerdiğini belirtti. Bazen ağdaki birden fazla kanal aynı sesi kullanıyordu. (Ancak bir grup video, “Ben senin sunucunum, Steffan” gibi bir ses ekleyerek izleyicileri gerçek bir kişinin konuştuğunu düşünmeleri için kandırmaya çalıştı.)

Videoların 39’unda Bayan Keast, bir İngiliz yapay zeka şirketi tarafından tanıtılan, yapay olarak oluşturulmuş en az 10 avatar buldu. Ayrıca, Çinli bir şirket tarafından yaratılan dijital avatar üzerindeki etkinin ilk örneğini – Yanni adında kırmızı elbiseli bir kadın – keşfettiğini de yazdı.

Raporda, Çin yanlısı ağın kapsamının muhtemelen daha da geniş olduğu belirtiliyor. Benzer kanalların Endonezyalıları ve Fransızları hedef aldığı görüldü. Üç farklı kanal, çip üretimiyle ilgili benzer küçük resimlerin ve aynı başlığın kullanıldığı ve İngilizce, Fransızca ve İspanyolcaya çevrilen videolar yayınladı.
 
Üst