Burun Estetiği (Rinoplasti)

Burun estetiği bireylerin görsel olarak burunlarının halinden şad olmamaları durumunda başvurdukları cerrahi metottur. Kişinin burnunda hal ve fizyolojik sıkıntılara nazaran uygun teknikler tercih edilir. Burun, görsel olarak yüzün en değerli ögelerinden biridir.

Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?

Burun estetiği ameliyatı bireylerin burunlarındaki hal bozukluklarının ve sıhhat sorunlarının düzeltilmesine yönelik yapılan cerrahi süreçtir. Burun görsel olarak ne kadar âlâ görünürse bireylerin yüzü de o kadar hoş ve alımlı olabilir. Bu sebeple de burun estetiğine büyük kıymet verilmektedir. Burun estetiği operasyonlarında, bir epeyce değerli sıkıntılar düzeltilebilir.

Ameliyat ile Burundaki Hangi Sıkıntılar Düzeltilir?

Burun ameliyatı ile burun üzerinde küçültme, büyütme, burun ucunun kaldırılması ve burundaki fazla kemiğin alınması üzere operasyonlar yapılabilir. Her vakit estetik korkularla tercih edilen bir süreç değildir. beraberinde kişinin borun yapısındaki kemikler ve kıkırdak sağlıklı nefes almasını da maniler. Bu durumun düzeltilmesi için kesinlikle estetik operasyon tercih edilmelidir. İsterseniz burun ameliyatı ile yalnızca sıhhatinizi olumsuz etkileyen durumlardan kurtulabilirsiniz. İsterseniz de sıhhat sorunlarınızla birlikte ayrıyeten burun ucunun kaldırılması üzere estetik müdahalelerde de bulunabilirsiniz.

Burun Kemiği Aldırma Ameliyatı

Operasyon sırasında kişinin kemik dokusu ve kıkırdağı üzerinde süreç yapılır. Lokal yahut genel anestezi uygulanarak yapılan bu operasyon kapalı olarak yapılır. Burun ile dudakların birleştiği noktada bir kesi oluşturulur ve buradan kemik üzerinde düzeltme sağlanır. Ortalama 1 saat süren bu operasyonun akabinde burunda görsel olarak makûs görünüme sebep olan kemik yahut kıkırdak düzeltilir.

Burun kemiğinin alınması ile birlikte istenilirse, burun ucunun kaldırılması, burun deliklerinin küçültülmesi üzere süreçler bir arada yapılabilir. Burun kemiğinde yapılan müdahaleler genel olarak burnun imajının düzeltilmesini sağlar.

Burun Deliği Küçültme Ameliyatı

Burun deliği küçültme ameliyatı, burnu olağanda olması gerekenden daha geniş olan bireylerin tercih ettiği bir süreçtir. Burun delikleri daha dar bir görünüme sahip olduğunda fazlaca daha estetik görünür. Bu operasyon tek başına yapılabileceği üzere başka estetik operasyonlarla bir arada de uygulanabilir.

Burun Törpüleme İşlemi

Burun törpüleme yahut bilinen başka ismi ile burun ucu törpüleme, burun kemerinden şikâyet eden hastalara uygulanan bir süreçtir. Burundaki kemer olması gerekenden çok ve büyük olduğunda, hastaların burunları görsel olarak rahatsız edici olabilir. Özel bir yol yardımıyla burun kemiği üzerinde tıraşlama ve törpüleme süreci yapılır. Törpüleme süreci genel olarak kişinin yüz yapısına bakılırsa belirlenir ve uygulanır.

Burun törpüleme süreci genel manada her burun operasyonunda uygulanabilir. Genel anestezi altında yapılan bu süreç 40 dakika ile 2 saat içinde değişen bir müddetde tamamlanır. Bu süreç aslında genel olarak burun kemiğinin uygun hale getirilmesi için yapılan tüm süreçleri barındırır. Direkt olarak yalnızca burun kemiği törpülenemez. Ekstra düzeltmeler yapılmadığında burun kemiği istenilen forma yalnızca törpüleme süreci ile kavuşamaz.

Burun törpüleme sürecinde çeşit motoru ve ultrasonik aygıtlar da kullanılabilmektedir.

Burun Dolgusu Estetiği

Burun dolgu sürecinde, klasik olarak yüze uygulanan dolgular uygulanır ve dolgu materyali yardımıyla burun istenildiği üzere şekillendirilebilir. Dolgu uygulaması ile bir arada kişinin burun sırtında var olan eğrilikler, küçük hal bozuklukları, burun ucunun kaldırılması üzere süreçler yapılmaktadır. Burun dolgusunun en değerli yapılma hedefleri şöylekidir:

Burun kökünde meydana gelen çökmelerin önlenmesi

Burundaki eğriliklerin, giderilmesi yahut hafifçeletilmesi

Burun ucunun kaldırılmasının sağlanması

Burun sırtında düzleşme sağlanması

Burun asimetrilerinin düzeltilmesi

Hastalara lokal anestezi altında süreç uygulanır. Süreç öncesinde enjeksiyon yapılacak olan bölgeye lokal anestezi verilir ve 15-20 dakika kadar beklenir. çabucak sonrasında dolgu gereci ile buruna gerekli biçimler verilebilir. Süreç ortalama 15 ila 30 dakika içinde sürmektedir.

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır konusu, tercih edilen usullere ve burunda düzeltilecek meselelere bakılırsa değişiklik gösterir. Örneğin burundaki sorun, dolgu ile çözülebilecek bir sorun ise fazlaca kısa müddette dolgu süreci yapılır. Fakat burnun kemikli yapısı ile ilgili bir sorun var ise açık yahut kapalı burun estetiği olunması gerekir. Bunun için de kişinin burun bölgesinde kesi oluşturulması ve uygun biçimde burna form verilmesi gerekir.

Rinoplasti ameliyatı için genel anestezi uygulanır ve hastanın operasyon boyunca rahat etmesi sağlanır. Kimi durumlarda hastalara iki kere burun estetiği uygulanabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği ameliyatı öncesi hastaların operasyona yeterli hazırlanmış olması gerekir. bu biçimdece süreç epey daha rahat geçer ve rastgele bir sıhhat sorunu yaşanmaz. Bu süreçte genel olarak dikkat edilmesi gereken noktalar şu biçimdedir:

Her cerrahi müdahalede olduğu üzere burun estetiği operasyonları öncesinde de kan sulandırıcı tesire sahip ilaçların kullanmasının bırakılması gerekir.

Ek olarak ağrı kesiciler, vitaminler ve hormon ilaçları da bırakılmalıdır.

Operasyondan evvelki periyotta ayrıyeten ödem yapma ihtimali olan besinlerin tüketiminin de bırakılması önerilir.

Operasyondan evvel kimi testler yapılacaktır. Bunun için ortalama 2-3 saat öncesinde hastaneye gelmeniz gerekebilir.

Operasyondan evvelki gece duş almanız ve antibakteriyel tesire sahip bir sabunla yüzünüzü yıkamanız gerekir.

Burun estetiği öncesinde fizikî olarak hazır olmanız kadar ruhsal olarak da hazır olmalısınız. Hekiminizle süreç hakkında ayrıntılı görüşmeli ve kesinlikle aklınızdaki tüm soruların yanıtlarını almalısınız.

Burun Estetiği Ameliyatı daha sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun estetiği ameliyatı daha sonrası düzgünleşme süreci olduğu için epeyce daha dikkatli olmanız gereken bir devirdir. Bu süreçte ne kadar dikkatli ve ihtimamlı olursanız süreç sizler için o kadar rahat olacaktır. Operasydaha sonrasında dikkat edilmesi gereken ögeler şöylekidir:

Operasyon daha sonrasında genelde 1 gün hastanede kalmanız gerekebilir. Kendinizi buna hazırlamalısınız.

1 hafta sürecince kesinlikle 3 yastıkla uyumanız önerilir.

Operasyonun geçirildiği gün ve bir daha sonraki gün 10-15 dakika kesinlikle buz uygulaması yapılması gerekir. bu biçimdece morluk ve şişlik üzere durumlar en aza indirilebilir.

Çok sıcak ortamlarda da bulunmamalısınız.

Başınızı öne eğmemeye itina göstermelisiniz.

Uyumadığınız müddetlerde kesinlikle dik durumda durun.

Burnunuza dokunmanızda bir sakınca yoktur lakin darbe almamanız gerekir. Bu yüzden darbe almanıza niye olacak faaliyetlerden uzak durmanız gerekir.

Operasyondan 2 gün daha sonra olağan hayatınıza devam edebilirsiniz. Bu süreçte yalnızca mikrop kapmamaya ihtimam göstermeniz gerekir.

2 hafta burnunuza atelli yerleştirilir, bunlar çıkarıldıktan daha sonra da sizlere önerilen masajları yapmanız gerekir.

Ameliyattan daha sonra 1 ay kadar ağır spor yapmamanız gerekir.

1 ay denize girmeniz 2 ay da havuza girmeniz yasaktır.

Operasydaha sonrasında ayrıyeten 3 ay gözlük takmamanız gerekir.

Burun Estetiği Yapılırken Acı Hissi Olur Mu?

Birfazlaca kişi burun estetiği sırasında hayli acı hissi olabileceği niyeti ile ameliyatsız burun estetiği var mı diye araştırmaktadır. Ameliyatsız burun operasyonu olarak sadece dolgu süreci vardır. Bunun haricinde yapılan öbür tüm müdahaleler cerrahidir. .

Burun ucu estetiği ve genel olarak burun operasyonlarında rastgele bir acı hissi oluşmaz. Ameliyattan daha sonra da hayli kısa mühlet için acı hissi olabilir. Bu da büsbütün süreksiz bir ağrıdır ve bu süreçte kullanacağınız ağrı kesiciler yardımıyla rahat edebilirsiniz.

Burun Estetiği daha sonrası İz Kalır Mı?

Burun küçültme ameliyatı daha sonrası iz kalma durumu hem yapılan sürece tıpkı vakitte tercih edilen tekniğe bakılırsa değişir. Kapalı burun estetiği operasyonlarında genel olarak iz kalma durumu kelam konusu olmaz. Açık ameliyatlarda ise belli meçhul bir iz kalır. Bu da birden fazla vakit zaman içinde fazlaca daha silik hale gelir.

Erkek Burun Estetiği

aslına bakarsan son senelerda estetik operasyonlarda erkek ve bayan üzere ayrımlar büsbütün ortadan kalkmıştır. adamların burnunda var olan hal bozukluklarının giderilmesi ve daha yeterli bir burun imgesinin elde edilmesi için cerrahi müdahale uygulanır. Genel olarak süreç bayanlarda yapılan süreçlerle birebirdir. Bireylerin burnundaki form bozukluklarına nazaran ne yapılacağına ve nasıl bir yol izleneceğine karar verilir.

Erkeklere yapılan estetik müdahalelerde yalnızca daha doğal bir görünüm elde edilmeye çalışılır. Erkeklerde fazlaca küçük, kalkık burun manzarası güzel olmayacağı için daha epey hal bozukluğu üzerinde durulur. Olabildiğince doğal ve hoş bir görünüm elde edilmek istenir. Bu maksatla da çeşitli müdahaleler yapılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Nefes alma sorunumu düzelttirirken bir yandan da estetik olarak burnumun formunu düzelttirebilir miyim?

Nefes alma sıkıntılarına niye olan sorunlar düzeltilirken, çoğunlukla burun estetiği de yapılabilir. Nefes alma sorunlarınızın düzeltilmesine yönelik yapılan operasyonlar sırasında, burnunuzdaki form bozukluklarının düzeltilebileceğini söyleyebiliriz.

Burun estetiği operasyonundan daha sonra burnun daha fazla aktığı gerçek mudur?

Burun estetiği operasyonun akabinde burunda fazla akıntı olduğu söylemi hakikat değildir. Bu durum süreksiz olarak 1-2 hafta sürebilir fakat kalıcı olmadığını belirtmemiz gerekir.

Operasyonumdan daha sonrasında meskene gidebilir miyim?

Burun estetiği operasyonu daha sonrasında hasta ekseriyetle birebir gün konutuna gidebilir. Ender olarak kimi durumlarda hastanın 1 gün hastanede kalması gerekebilir.

Burun estetiği operasyonumdan daha sonra dikişler ne vakit alınacak?

Burun estetiğinde uygulanan tekniğe nazaran şayet dikiş uygulanması gerekiyorsa, bu dikişlerin alınması 1 hafta daha sonra olacaktır. Şayet zaten eriyen ipler kullanılmışsa da dikişlerin alınmasına gerek olmaz.

Çözünebilir dikişlere alerjik olmak mümkün müdür?

Burun estetiği ve bir epeyce cerrahi süreçte kullanılan çözülebilir ipler, özel olarak üretilir ve alerjiye sebep olmaz. Çok az olarak yavaşça bir kaşıntı olabilir. Onun haricinde rastgele bir alerji yapmaz.
 
Üst