Kanada’nın çevrimiçi haber yasası Facebook ve Google’ı hedefliyor

BadılCan

Member
Kanada Parlamentosu, teknoloji şirketlerinin yerel haber kuruluşlarına makalelerine bağlantı vermeleri için ödeme yapmalarını gerektiren bir yasa çıkardı. Bu, Facebook ve Instagram’ın sahibinin ülkedeki haber makalelerinin her iki platformdan da kaldırılacağını söylemesine neden oldu.

Perşembe günü kabul edilen yasa, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin Google ve Facebook gibi büyük şirketleri platformlarında paylaştıkları mesajlar için ödeme yapmaya zorlama yönündeki son salvosudur – şirketlerin neredeyse her adıma karşı çıktığı bir kampanya.

Bazı uyarılarla, Kanada’nın yeni yasası, arama motorlarını ve sosyal medya şirketlerini, kullanımları için haber içeriğinin lisanslanması konusunda bir müzakere sürecine – ve gerekirse bağlayıcı tahkime – girmeye zorlayacaktır.

Yasa, Çevrimiçi Haber Yasası, iki yıl önce Avustralya’da kabul edilen benzer bir yasayı örnek aldı. Resmi bir özete göre, “Kanada’nın dijital haber pazarında adaleti geliştirmeyi ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı” amaçlıyor. Yasanın tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceği Cuma sabahına kadar hemen belli olmadı.


Yasanın savunucuları bunu, çevrimiçi reklam pazarını fetheden Silikon Vadisi şirketlerine atfettiği düşen reklam gelirlerini dengelemek için mücadele eden haber medyası için bir zafer olarak görüyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun hükümetinde Kültürel Miras Bakanı Pablo Rodriguez, “Güçlü, bağımsız ve özgür bir basın demokrasimizin temelidir” dedi. Perşembe geç saatlerde Twitter’da yazdı. “Çevrimiçi Haber Yasası, teknoloji devlerinin haber kuruluşlarıyla adil ve eşitlikçi anlaşmalar yapmasına yardımcı olacak.”

Teknoloji şirketleri bunu farklı görüyor.

Facebook ve Instagram’ın sahibi olan Meta, daha önce milletvekillerini, yasa tasarısı geçerse Kanadalı kullanıcılara her iki platformda da haber sunmayı bırakacağı konusunda uyarmıştı. Associated Press’in bildirdiğine göre şirket Perşembe günü yaptığı açıklamada, şimdi tam da bunu yapmayı planladığını söyledi. Meta, Facebook ve Instagram temsilcileri, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Ayrı bir açıklamada, bir Google sözcüsü mevzuatı “uygulanamaz” olmakla eleştirdi ve şirketin onu iyileştirmek için “düşünceli ve pragmatik çözümler” önerdiğini söyledi.

Google, Mayıs ayında Kanadalı milletvekillerine yasayla ilgili tartışmanın politikacılar ve haber yayıncıları arasında “Kanada medyasına sınırsız sübvansiyon” konusunda gerçekçi olmayan beklentiler uyandırdığını söyledi. Diğer değişikliklerin yanı sıra Google, teknoloji şirketlerinin haber içeriğini bağlamak yerine “görüntülemek” için ödeme yapmasını zorunlu kılmayı önerdi.


Google sözcüsü Jenn Crider Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar endişelerimizin hiçbiri dikkate alınmadı.” Dedi. Şirketin yasa hakkında ne yapmayı planladığını söylemedi ve dosyalama hakkında daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

Yıllardır diğer ülkelerde de benzer mücadeleler yaşanıyor.

Avrupa Birliği’nde ülkeler, bloğun 2019’da kabul ettiği bir telif hakkı direktifini Google, Facebook ve diğer platformları haber kuruluşlarını içerikleri için tazmin etmeye zorlamak için uygulamaya çalıştı.

Avustralya’da Parlamento, 2021’de Google ve Facebook’u platformlarında görünen haber içeriği için ödeme yapmaya zorlayacak bir yasa çıkardı. O sırada Google, Rupert Murdoch’un News Corp şirketiyle yayıncının haber içeriğinin ödenmesi için üç yıllık bir küresel anlaşma yaptığını açıkladığında fiilen teslim olmuş görünüyordu. Facebook, Avustralya’da insanların ve yayıncıların haber bağlantılarını paylaşmasını veya görüntülemesini derhal yasaklayacağını belirterek tam tersi bir yaklaşım benimsedi.

Ve Amerika Birleşik Devletleri’nde, Adalet Bakanlığı ve sekiz eyaletten oluşan bir grup, şirketi çevrimiçi reklamcılığa güç veren teknoloji üzerindeki tekelini yasa dışı bir şekilde kötüye kullanmakla suçlayarak Ocak ayında Google’a dava açtı. Dava, bakanlığın Başkan Biden yönetimindeki bir teknoloji devine karşı açtığı ilk antitröst davasıydı.

California ayrıca teknoloji şirketlerine yasal baskı uygulamakla tehdit ediyor. Bu ay eyalet meclisi, teknoloji şirketlerini haber makaleleri dağıtmak için vergilendirecek bir yasa tasarısını eyalet senatosuna sunmayı oyladı. Meta isminde Tasarı yürürlüğe girerse Facebook ve Instagram’dan mesajların kaldırılmasının “zorla” olacağını söylemesine yanıt olarak.


Bu ay, Kanada Başbakanı Bay Trudeau, Çevrimiçi Haber Yasası konusunda teknoloji şirketleriyle uzlaşmak istemediğini belirtti.

Gazetecilere verdiği demeçte, “Bu internet devlerinin, Kanadalıların adil paylarını ödemek yerine yerel haberlere erişimini engellemeyi tercih etmeleri gerçek bir sorun ve şimdi istediklerini elde etmek için zorbalık taktiklerine başvuruyorlar” dedi. “Çalışmayacak.”

İnternet ve e-ticaret düzenlemeleri konusunda uzmanlaşmış Ottawa Üniversitesi’nde hukuk profesörü olan Michael Geist, çabanın geri tepebileceğini söyledi.

Profesör Geist, “Daha küçük ve bağımsız medya şirketlerine orantısız bir şekilde zarar verecek ve alanı daha düşük kaliteli kaynaklara bırakacak” dedi. “En kötüsü: Tamamen tahmin edilebilir ve önlenebilirdi.”
 
Üst