Microsoft, 69 milyar dolarlık Activision Blizzard anlaşmasını tamamladı

BadılCan

Active member
Microsoft Cuma günü yaptığı açıklamada, video oyunu devi Activision Blizzard’ı 69 milyar dolarlık satın alımını tamamladığını duyurdu. Bu, Britanya ve ABD’deki önemli düzenleme engellerini ortadan kaldırdı ve teknoloji devlerinin daha da büyümek için nakit rezervlerini kullanmakta hâlâ özgür olduklarının sinyalini verdi.

AOL’un yirmi yılı aşkın bir süre önce Time Warner’ı devralmasından bu yana en büyük tüketici teknolojisi satın alımı olan anlaşma, kalan son düzenleyici engel olarak Cuma günü İngiliz düzenleyicilerden onay aldı.

Microsoft’un Activision satın alımının tamamlanması, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin büyük teknoloji şirketlerini incelediği birkaç yıldır, onların gücünü, büyümesini veya mega anlaşmalar yapma ve bunları kontrol altına alma yeteneklerini sınırlamak için çok az şey yapıldığına dair açık bir işarettir. Anlaşma, diğer büyük teknoloji şirketlerine düzenleyicilerin müdahalesini başarılı bir şekilde savuşturmak için bir plan sağlayabilir.

Microsoft, birçok ülkede birleşmenin video oyunu endüstrisindeki rekabeti azaltacağını söyleyen hükümet yetkililerinin engellerini aştı.


Karşılaştıkları zorluklar, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin Microsoft, Google, Apple, Amazon ve Facebook’un sahibi Meta gibi teknoloji şirketlerine karşı uyguladığı daha büyük çabaların bir parçasıydı. Federal Ticaret Komisyonu, Meta’nın sanal gerçeklik fitness oyunu yapan bir startup’ı satın almasını engellemeye çalıştı. Adalet Bakanlığı geçen yıl, ülkenin en büyük sigorta şirketlerinden birine rakipleri hakkında veri sağlayacağını söylediği bir sağlık teknolojisi şirketinin anlaşmasını durdurmak için dava açmıştı.

Ancak her iki meydan okuma da başarısızlıkla sonuçlandı. Her ne kadar düzenleyiciler şirketleri engellemeyi veya onları yayıncılık, havacılık ve uzay ve yarı iletken imalatı da dahil olmak üzere bazı işleri bırakmaya zorlamayı başarmış olsalar da, çevrimiçi ticarete hakim olan dev dijital platformların hiçbirine karşı henüz büyük bir zafer kazanamadılar.

Bununla birlikte, düzenleyiciler teknoloji şirketlerine karşı dava açmaya devam ediyor. Adalet Bakanlığı, şirketin çevrimiçi aramada tekel olma gücünü kötüye kullandığını ileri sürerek Google’a karşı açılan bir davanın ortasında. FTC, şirketin Instagram ve WhatsApp satın alımlarını gelecekteki rakiplerini ortadan kaldırmak için kullandığını öne sürerek Meta’ya karşı kendi tekel davasını sürdürüyor. Eylül ayında, şirketin perakendecilere baskı yaparak ve kendi hizmetlerini tercih ederek rekabeti bastırdığını söyleyerek Amazon’a dava açtı.

Microsoft, onlarca ülkeden onay alan mega anlaşması için zorlu bir süreçten geçti. Activision’ın amiral gemisi serilerinden biri olan Call of Duty’ye Nintendo ve Sony gibi diğer şirketlerin oyun platformlarında erişim sunmaya devam etme kararı aldı.

Nisan ayında Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Otoritesi, anlaşmanın Birleşik Krallık’ta onaylanmasını engelleyerek anlaşmaya büyük bir darbe indirdi. Ancak düzenleyici, Microsoft’un, Activision’ın sektör için küçük ama gelecek vaat eden yeni bir alan olan bulut oyunlarıyla ilgili işinin bir kısmını bir rakibe lisanslamayı kabul etmesinden sonra kararını tersine çevirdi.


FTC, ABD’de Microsoft’a karşı, anlaşmanın tamamlanmasını geciktirecek ve potansiyel olarak uzun bir temyiz sürecine mahkum edecek bir ihtiyati tedbir talebinde bulundu ancak başarısız oldu. Ajans bu karara itiraz etti ancak anlaşma duruşma sırasında sonuçlanabildi.

Microsoft Gaming’in genel müdürü Phil Spencer, Cuma günü bir blog gönderisinde anlaşmanın tamamlanmasını kutladı ve rakiplerin ve düzenleyicilerin, Xbox dışı oyuncuların Activision oyunlarına erişimini kaybedebilecekleri yönündeki endişelerine dikkat çekti.

“İster Xbox’ta, PlayStation’da, Nintendo’da, PC’de ister mobilde oynayın, burada hoş karşılanırsınız ve favori serinizi Xbox’ta oynamasanız bile hoş karşılanmaya devam edersiniz” diye yazdı.

Microsoft, düzenleyicileri tam olarak tatmin etmedi ve önümüzdeki birkaç yıl içinde satın almayı geri almak zorunda kalmayacağına dair hesaplı bir risk alıyor. Birleşmeye karşı açılan FTC davası hâlâ idari mahkemede bekliyor ve bu davanın çözülmesi yıllar alabilir.

Eğer FTC burada galip gelirse, Microsoft eninde sonunda seçeceği hemen hemen her federal mahkemeye itiraz edebilecek. Bu, davayı F.TC’yi reddederek kendi lehine karar vermiş olan aynı mahkemeye götürebileceği anlamına geliyor. onun emri.


FTC sözcüsü Victoria Graham, ajansın anlaşmanın ABD’de tamamlanmasını engellemeyi reddeden hakimin kararına itiraz etmeye odaklandığını söyledi.

Bir açıklamada, “FTC, bu anlaşmanın rekabete yönelik bir tehdit oluşturduğuna inanmaya devam ediyor” dedi.

Temmuz ayında Microsoft, bir federal yargıcı, FTC’nin birleşmenin rekabete aykırı olacağı yönündeki iddialarının, anlaşmanın ilerlemesini engelleyecek kadar ikna edici olmadığına ikna etti. Şirket daha sonra Ağustos ayında Birleşik Krallık düzenleyicisi CMA’nın endişelerini gidermek için bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Microsoft, rakip oyun yapımcısı Ubisoft Entertainment’a, mevcut ve gelecekteki tüm Activision oyunlarını, bulutun gücü kullanılarak oynanan oyunlar olan yayın platformlarında dağıtılmak üzere lisanslama hakkını vereceğini söyledi.

CMA, Microsoft’un popüler Activision oyunları üzerindeki özel kontrolünün, gelişen bulut oyun endüstrisinde tekel elde etmesine yardımcı olacağından korkmuştu, ancak Ubisoft anlaşması endişelerini hafifletti.


New York Üniversitesi’nde ders veren video oyunu analisti Joost van Dreunen, Microsoft için anlaşmanın tamamlanmasının “Xbox stratejileri açısından bir kazanç” olduğunu söyledi. “Bu aynı zamanda belki de daha da önemlisi Microsoft’un bir şirket olarak kazanmasıdır” çünkü bu, düzenleyiciler ile Washington arasındaki ilişkileri geliştirmek için yıllarca süren çabaların sonucunu temsil ediyor, dedi.


Microsoft, Ocak 2022’de satın almayı açıkladığında, Microsoft anlaşmayı o yılın Temmuz ortasına kadar tamamlamayı veya Activision’a 3 milyar dolarlık bir ayrılık ücreti ödemeyi taahhüt etti. Sonuçta biraz zaman aldı ve iki şirket, son tarihin Ekim ortasına kadar uzatılması konusunda anlaştı.

Artık birleşme, video oyunu endüstrisindeki rekabeti yeniden şekillendirme potansiyeline sahip. Microsoft, oyunlarının kalitesinde Sony ve Nintendo gibi rakiplerinin gerisinde kalması ve hızla büyüyen mobil oyun sektöründe önemli bir varlığa sahip olmaması nedeniyle uzun süredir eleştiriliyor.

Candy Crush mobil oyununun yapımcılığını üstlenen Activision’ın King bölümü, Microsoft’a bu alanda önemli bir ivme kazandıracak. Yalnızca Call of Duty oyunları ömür boyu satışlarda 30 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Activision’ın Diablo ve World of Warcraft gibi diğer popüler oyunlardan oluşan portföyü, Xbox Game Pass adlı oyun aboneliği hizmetini daha da cazip hale getirebilir.

Activision, bu büyük oyunların abonelik platformunda yer almasına izin vermemişti ve bunları tek tek satarak daha fazla para kazanabileceklerini düşünüyordu. Ancak Microsoft, oyun tutkusunun geleceğinin, bir oyun kataloğuna erişim için Pay’e ayda yaklaşık 10 dolar ödeyen 25 milyondan fazla abonesi olan Netflix tarzı Game Pass teklifine bağlı olması nedeniyle böyle bir endişesi olmayacağını belirtti. .

“25 milyon aboneye ulaştıklarında para kaybediyorlar, ancak 100 milyona ulaştıklarında muhtemelen para kazanıyorlar; Wedbush Securities teknoloji analisti Michael Pachter, 200 milyon üzerinden çok para kazanıyorlar” dedi. “Call of Duty gibi bir oyun olmadan 25’ten 50’ye asla ulaşamayacaklarını biliyorlar.”


Activision bu ay oyunlarının önümüzdeki yıl Game Pass’ta görünmesini beklediğini duyurdu. Microsoft, Activision oyunlarını Game Pass’te sunmanın yanı sıra, Activision’ı bağımsız bir stüdyo olarak işletmeye devam etmeyi planladığını belirtti. Analistler yine de Microsoft şemsiyesi altında olmanın hem şirketin hissedarları hem de çalışanları için bir kazanç olabileceğini söyledi.

Önerilen birleşme duyurulduğunda Activision, şirketin Kaliforniya’da açılan bir davada kadınların rutin olarak taciz edildiği cinsiyetçi bir çalışma ortamını teşvik etmekle suçlanmasının ardından kültürel bir çalkantı içindeydi. CEO’su Bobby Kotick istifa çağrılarıyla karşılaştı. Artık şirketten ayrılabilir ve birleşmeyi tamamlayarak 400 milyon dolardan fazla kazanabilirdi.

Activision, kültürünü geliştirmek için çalıştığını, taciz karşıtı politikalarını güçlendirdiğini ve bu yılın başlarında alınan önlemlerin ayrıntılarını içeren bir şeffaflık raporu yayınladığını ve “hiçbir zaman yaygın veya sistematik tacizin yaşanmadığını” söyledi.

Cuma günü çalışanlara yazdığı bir notta Bay Kotick, “Microsoft ile güçlerimizi birleştirmenin dünya genelindeki olağanüstü ekiplerimize yeni kaynaklar ve yeni fırsatlar getireceğini” yazdı ve yıl sonuna kadar Activision’da kalacağını ve şu şekilde rapor vereceğini söyledi: Bay Spencer.

Bay Spencer, blog yazısında Microsoft’un oyun bölümünün “herkesin elinden gelenin en iyisini yapmasına olanak sağlamaya çalışan ve tüm insanların memnuniyetle karşılandığı bir kültüre sahip olduğunu” yazdı.


Geçtiğimiz yıl Amerika İletişim Çalışanları sendikasıyla yapılan anlaşmanın bir parçası olarak Microsoft, geçen yıl başlayan bir girişim olan tüm Activision çalışanlarının sendikalaşma çabaları konusunda tarafsız kalma sözü verdi.

Bay van Dreunen, “Üst kademede olmayan insanlar için kazanç, artık çalışanlarıyla ilişkilerinde daha yüksek standartlara sahip olabilecek bir işveren için çalışıyor olmalarıdır” dedi.

Karen Weise Ve Adam Satariano raporlamaya katkıda bulunmuştur.
 
Üst