Rinoplasti (Burun Estetiği)

Estetik ameliyatları içerisinde en sık yapılan ameliyat olup beraberinde en güç olanıdır diyebiliriz. Zira burnun anatomisi çok karışıktır. Estetiğin yanı sıra işlevsel değeri de vardır.

Ameliyat Öncesi

Ameliyat öncesi yapılan muayene ve ön toplantıda; hastanın bu ameliyattan beklentisi nedir, nasıl bir buruna sahip olmak istiyor? İstediği burun yüzü ile uyumlumu? kıymetlendirilir. Tek başına hoş bir burun yapmak her vakit kâfi olmayabilir. Örneğin alt çene geride ise bu alanlara dolgu yapılması gerekebilir. bir daha kalın ve sabase deri tiplerinde (yani etli burunlar) burnu fazlaca fazla inceltme bahtı yoktur ötürüsı ile burun sırtını ona bakılırsa ayarlamak gerekir. Hastaya ameliyatın genel riskleri ve muhtemel sonuçları anlatılır. Ameliyatın genel yahut lokal anestezi ile mi yapılacağı kararlaştırılır. Anestezi formunuza nazaran ameliyat öncesi analizler çalışılır ve ameliyat hazırlığı tamamlanır. Ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaç alınmaması, bir daha bitki çayı içilmemesi önerilir.

Ameliyat

Cerrahide kapalı ve açık teknikler vardır. Hangi tekniği uygulayacağımızı hastanın muayene bulgularına nazaran ve yapılacak sürece göre seçmekteyiz. Burun estetiği ile bir arada hava yollarında bir tıkanıklık mesela; deviasyon konkalarda büyüme var ise ona da birebir seansta müdahale edilmektedir.

Ameliyat daha sonrası

Ameliya daha sonrası 1 gece hastane yatışı gerekebilir. Şayet kemik yapıya müdahale edilmiş ise 1 yahut 2 gün slikon burun tamponu ve 1 hafta alçılı devir olmaktadır. Birtakım durumlarda kemik çatıyı ellemeden yalnızca kıkırdak yapı ve burun ucuna müdahale edilmektedir. Bu hastalara alçı yapılmamakta ve 4-5 gün bandaj kâfi olmaktadır. Birinci hafta yüzde şişlik ve morluklar olabilir. 10 gün içerisinde azalarak geçer. Burnun büsbütün ödemlerinin çözülmesi formunu alması (burnun oturması ) 6 ay- 1 yılı bulur.

Estetik ameliyatları içerisinde en sık yapılan ameliyat olup bununla birlikte en güç olanıdır diyebiliriz. Zira bu süreç daha sonrası yüzde kalıcı bir değişiklik oluşmakta ve en küçük bir yanılgıyı gizleme talihiniz yoktur. Burnun anatomisi çok karışıktır. Estetiğin yanı sıra işlevsel kıymeti de vardır. O sebeple bu ameliyatta hastayla yapılan ön görüşme daha da kıymetli bir hal almaktadır. Burnun yüz ile olan ahengi kıymetlendirilir. Bu durum hasta ile paylaşılır. Örneğin kalın ve sabase deri tiplerinde (yani etli burunlar) burnu fazlaca fazla inceltme bahtı yoktur. Ya da alt çenesi çıkıntılı yahut geride olan bireylerde yüz ahengi için çeneye de müdahale gerekebilir.
 
Üst