Telefon dinlemeyle ilgili makaleler üzerine çıkan tartışmalar, Washington Post editörünün istifasından önce yaşandı

BadılCan

Member
Washington Post'un tartışmalı genel yayın yönetmeninin Pazar günü aniden istifa etmesinden haftalar önce, şirketin CEO'su ile ilişkisi giderek gerginleşiyordu.

Bağlantıları hakkında bilgisi olan iki kişinin söylediğine göre, Mayıs ayı ortasında ikili, Post patronu Will Lewis ile bağları içeren bir İngiliz hackleme skandalıyla ilgili bir makale yayınlayıp yayınlamama konusunda tartıştı.

İçeriden edinilen bilgiye göre, editör Sally Buzbee, Bay Lewis'e, haber odasının, Prens Harry ve diğerlerinin Rupert Murdoch'un bazı magazin dergilerine karşı İngiltere'de yürüttüğü uzun süredir devam eden hukuk savaşında bir yargıcın vereceği planlı kararı haber yapmak istediğini söyledi.

Kararın bir parçası olarak yargıcın, davacıların Bay Lewis'in adını, gazetelerin hacklendiğine dair kanıtları gizleme planına dahil olduklarını söyledikleri yöneticiler listesine eklemelerine izin verilip verilmeyeceğine karar vermesi bekleniyordu. İnsanlar, Bay Lewis'in Bayan Buzbee'ye kendisini ilgilendiren davanın haber olmayı hak etmediğini söylediğini söyledi.


Bayan Buzbee, Post'un makaleyi yine de yayınlayacağını söylediğinde, kararının yanlış bir karar olduğunu söyledi ve konuşmayı aniden sonlandırdı.

Bu etkileşim Bayan Buzbee'yi rahatsız etti ve o da daha sonra durumun nasıl ele alınacağı konusunda görev dışındaki sırdaşlarına danıştı. Yargıç birkaç gün sonra, 21 Mayıs'ta Bay Lewis'in davaya dahil edilebileceğine karar verdiğinde Post, kararla ilgili bir makale yayınladı.

Bay Lewis makalenin yayınlanmasını engellemedi. Ancak karar alma sürecine aşina olan iki kişiye göre olay, tam da gazetedeki geleceğini değerlendirirken Bayan Buzbee'nin üzerinde baskı yaratmaya devam etti. Nihai istifa kararı ülkenin en önemli haber kuruluşlarından birini sarstı.

Mahkeme kararıyla ilgili anlaşmazlık onun istifasının ana nedeni değildi. Kaynaklar, Bayan Buzbee'nin zaten Post'taki geleceğini düşündüğünü çünkü Bay Lewis'in kendisine Nisan ayında haber odasını yeniden yapılandırmaya yönelik bir plan sunduğunu söyledi. Kaynaklar, Bay Lewis'in Bayan Buzbee'ye sosyal medya ve hizmet gazeteciliğine odaklanan yeni bir departmanın başına geçme teklifinde bulunduğunu söyledi. Bunu bir rütbe indirgemesi olarak gördü çünkü baş editör olarak görevi haberciliğin tüm bölümlerini denetlemeyi içeriyordu.


Post sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı. Bayan Buzbee de yorum yapmayı reddetti.


Geçtiğimiz yılın sonlarında Lewis, Post'un sahibi ve Amazon'un kurucusu Jeff Bezos tarafından, okur sayısında keskin bir düşüş yaşayan ve yıllık on milyonlarca dolar zarara uğrayan gazeteyi dönüştürmek için işe alındı. Geçtiğimiz aylarda, aynı zamanda Wall Street Journal'ı da yayınlayan News Corp.'a ait Dow Jones'un CEO'su olan Lewis, şirketin gidişatını tersine çevirecek bir strateji belirledi.

Haber odasını üç bölüme ayırmaya karar verdi: siyaset, ekonomi ve diğer konuları kapsayan merkezi bir haber odası, bir görüş bölümü ve sağlıklı yaşam ve yaşam tarzı haberciliği de dahil olmak üzere video hikaye anlatımı ve hizmet gazeteciliği gibi sosyal medyaya odaklanan yeni bir bölüm. (Gönderi şu anda iki bölüme ayrılmıştır: haberler ve görüşler.)

Bayan Buzbee'ye sosyal medya ve hizmet gazeteciliği başkanı olarak iş teklif ettiğinde Bay Lewis, onun düşüncesine aşina olan kişilere göre, ana haber operasyonunu yürütecek editörü işe alma konusunda söz sahibi olacağını söyledi. Kaynaklar, daha sonra ona, daha önce Bay Lewis ile çalışmış olan Daily Telegraph editörü Robert Winnett'i seçtiğini söyledi.

Bay Lewis ve Bayan Buzbee arasındaki telefon dinleme haberciliği hakkındaki konuşma, Post haber odasının dışındaki bir yönetim kurulu toplantısında bir konferans odasında gerçekleşti. Toplantıda posta yöneticileri Bay Lewis'in posta hizmetinde yapmayı planladığı değişiklikleri tartıştı.

Bazen editörler üst düzey yöneticilerini hassas hikayeler konusunda yayınlanmadan önce uyarırlar. 2013 yılında, Bayan Buzbee'den önce uzun süre editörlük yapan Martin Baron, Post Ulusal Güvenlik Teşkilatı hakkında hassas hikayeler yayınlamaya başlamadan önce Post'un editörü Katharine Weymouth'a bilgi verdi. 1971'de, kavgacı genel yayın yönetmeni Ben Bradlee, gazete Vietnam Savaşı'nın gizli tarihini açığa çıkaran Pentagon Belgeleri hakkında makaleler yayınlamadan önce Post'un eski sahibi Katharine Graham'ı uyardı.


Bay Lewis, telefon dinleme davasıyla ilgili kararla ilgili makale için Washington Post'a yorum yapmayı reddetti. Ancak daha önce medyaya verdiği çok sayıda röportajda Murdoch'un personelinin kıdemli bir üyesiyken bir telefon dinleme olayının örtbas edilmesine karıştığı yönündeki iddiaları şiddetle reddetmişti. Washington Post, Mart ayında dava hakkında Bay Lewis'in de adının geçtiği bir makale yayınladı.

Pazartesi günü tartışmalı bir personel toplantısında Lewis, yayın kuruluna Post'un geçen yıl 77 milyon dolar kaybettiğini, 2020'den bu yana okuyucu sayısında yüzde 50'lik bir düşüş görüldüğünü ve başarılı olmak için radikal değişiklikler yapması gerektiğini söyleyerek iş stratejisini savundu.

“Hiçbir şeyi şekerle kaplamayalım. Toplantının kaydına göre, “Bir geri dönüş olması gerekiyor, değil mi?” “Büyük miktarda para kaybediyoruz. Okuyucu sayınız son birkaç yılda yarı yarıya azaldı. İnsanlar senin yazdıklarını okumuyor.”

Şöyle devam etti: “Bizi farklı bir yola sokmak ve birlikte çalıştığım, en iyinin en iyisi olan yetenekleri işe almak için kararlı ve acil eyleme geçmem gerekiyordu.”
 
Üst