Thy hisse almak haram mıdır ?

pokemon

New member
THY Hisse Almak Haram Mıdır? Bir Hikaye Üzerinden Düşünelim

Herkese merhaba! Bugün sizlere bir hikâye anlatmak istiyorum. Belki biraz farklı, biraz daha derin düşünmeye sevk eden bir hikâye olacak. Çünkü söz konusu olan şey, günümüzde birçok kişinin kafasında soru işaretleri bırakan bir mesele: THY hisse almak haram mıdır? Bunu biraz hikaye üzerinden irdelemek istiyorum. Hem de yalnızca maddiyat üzerinden değil, aynı zamanda toplumsal, bireysel ve etik açıdan nasıl bir bakış açısı geliştirebileceğimizi de göstermek istiyorum. Hadi gelin, bu hikâyeyi birlikte keşfedelim!

---

Bir Gün, Bir Karar: İsmail ve Elif'in Dilemma’sı

İsmail, genç yaşta büyük bir başarıya ulaşmıştı. Hem eğitimini hem de iş hayatını oldukça hızlı bir şekilde yoluna koymuş, kendi işini kurarak önemli bir yer edinmişti. Bir sabah, kahvesini yudumlarken aklına bir düşünce düştü: "THY'nin hisselerine yatırım yapmalı mıyım?"

İsmail, ticaretin doğasında olan riskleri her zaman severdi. Fakat, bir yatırım yapmadan önce her zaman dikkatli olmak gerektiğini de çok iyi biliyordu. Sonuçta, bu sadece kişisel değil, toplumun geniş bir kesimini etkileyebilecek bir soruydu. Hisse senedi almak, tüm finansal sistemin bir parçasıydı. Ama ya THY? Devletin büyük bir paya sahip olduğu ve kâr amacı gütmeyen bazı yönleriyle dikkat çeken bir şirketti. Acaba bu, yatırım yapmayı helal kılacak bir durum muydu?

İsmail'in her zaman güveneceği bir insan vardı: Elif, kardeşi. Elif, İsmail'in tersine, daha duygusal ve ilişki odaklı bir insandı. Her şeyin sadece matematiksel olmadığını, insan ilişkilerinin de önemli olduğunu düşünüyordu. Bu yüzden bu soruya yaklaşırken daha çok toplumsal ve etik açılardan bakmayı tercih ediyordu.

---

İsmail'in Stratejik Bakış Açısı: Bireysel Başarı İçin Yatırım

İsmail, Elif'e durumu açıkladığında, Elif başını sallayarak “Bence bu konuda çok kararsızsın” dedi. İsmail bir anda gözlerinin içine bakarak, “Neden?” diye sordu.

"Çünkü bu mesele, sadece dini bir mesele değil. THY hisse senetlerine yatırım yapmak, stratejik bir karardır. Devletin %49 payı olduğu, yani şirketin büyük ölçüde kontrolünün devletin elinde olduğu bir yapı, birçok yatırımcı için güven verici olabilir. THY'nin geleceği sağlam görünüyor, büyümeye devam ediyor. Ekonomik açıdan bakıldığında, kâr elde etmek bu dünyadaki başarıyı artırabilir. Yani finansal anlamda yatırım yapmayı çok yanlış görmüyorum."

İsmail bu noktada biraz daha rahatladı. Sonuçta, ne kadar dini meselelerden uzak olsa da, kâr sağlama amacı güden bir yatırımın, sadece “yolcu taşımak” gibi görünmediğini fark etmişti. Ama Elif’in farklı bir bakış açısı vardı.

---

Elif'in Empatik Bakış Açısı: Toplumun Etkisi ve Duygusal Denge

Elif, İsmail’e her zamanki gibi sabırlı bir şekilde yaklaştı. “Ama İsmail, bir şeyler kazanmak için bazen başkalarının kaybetmesi gerekir. Bu yüzden sadece ‘kâr’ için düşünmek, bazen toplumsal dengenin bozulmasına yol açabilir. Eğer THY'nin işleyişi, devletin desteğiyle döngüsel olarak ayakta kalıyorsa, bu yatırımda paranın kazanılması, kâr sağlanması belki de bir noktada toplumu daha da derinden etkileyebilir. Devletin büyük bir paya sahip olduğu şirketin hisse senetlerine yatırım yapmak, aynı zamanda devlete daha fazla güç vermek anlamına gelebilir. Bunu göz önünde bulundurmak lazım. Ayrıca, toplumsal fayda da bu kararların içinde yer almalı. Eğer hisseler üzerinden bireysel kazanç sağlıyorsak, toplumun geneli de bu faydadan ne kadar yararlanıyor?"

İsmail, Elif’in sözleri üzerine düşündü. Gerçekten de, Elif'in bakış açısının duygusal bir boyutu vardı. Her şeyin sadece bireysel başarı üzerinden şekillenmemesi gerektiğini vurguluyordu. Toplumsal sorumluluk, bireysel kazançların yanında önemli bir konu olmalıydı.

---

İsmail ve Elif’in Ortak Kararı: Bir Yatırımın Derinliği

İsmail, Elif’in söylediklerinden sonra bir süre sessiz kaldı. O an, bu konuda biraz daha derinleşmeye karar verdi. “Elif,” dedi, “senin bakış açını anlıyorum. Yatırım sadece para kazanmakla ilgili değil. Ama biz bu kararları verirken sadece kârı düşünerek mi hareket etmeliyiz? Yoksa biraz da toplumda nasıl bir etki yaratacağına, ekonomik dengelere ve devletin gücüne nasıl bir katkı sağladığımıza odaklanmamız gerekir? Kâr yapmak, toplumun zenginleşmesine katkı sağlayabilir, ancak bunun yanında, yapılan yatırımın başka etik sorulara da yol açabileceğini unutmamalıyız.”

Elif gülümsedi, “Tam olarak söylediğin gibi İsmail. Bir yandan kâr etmek hepimizin hakkı, ancak bu kârın arkasında toplumsal faydanın da olması gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde, sadece kişisel çıkarlar üzerinden bir sistem kurulmuş olur ve bu uzun vadede hepimizi olumsuz etkiler.”

---

THY Hisse Almak Haram Mıdır? Sonuç Ne Olur?

İsmail ve Elif’in konuşması, bir yatırım kararının sadece finansal değil, toplumsal ve etik açıdan da değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koydu. THY gibi devlete ait büyük bir şirkete yatırım yaparken, yalnızca kazanç sağlamak değil, aynı zamanda bu yatırımın topluma ve ekonomiye olan etkilerini düşünmek de büyük önem taşır. İsmail, başlangıçta sadece bireysel kazanç üzerinden düşünürken, Elif’in bakış açısı onu toplumsal sorumluluğu daha fazla göz önünde bulundurmasına yönlendirdi.

Peki, THY hisseleri almak haram mıdır? Bu konuda net bir dini hüküm vermek zor. Ancak, karar verirken sadece finansal çıkarları değil, aynı zamanda toplumsal, etik ve dini açılardan da sorgulamak gerektiği bir gerçek. İslam’da haram, faiz ve spekülatif yatırımlar gibi unsurlardan kaçınmak gerekliliği de göz önünde bulundurulduğunda, devlete ait bir şirketin hisselerine yatırım yapmanın, bazı çevrelerce haram sayılabileceği unutulmamalıdır. Ancak her şeyin bir ölçüsü ve denge noktası vardır.

---

Tartışma Zamanı!

Peki ya siz? THY hisseleri almak konusunda nasıl bir tutum sergilersiniz? Yatırım yapmanın sadece finansal açıdan değil, toplumsal sorumluluklar açısından da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Yatırım yaparken ne gibi etik sorulara takılıyorsunuz? Yorumlarınızı merakla bekliyorum!