David Zaslav'a, zorlu Warner Bros. Discovery'yi yönetmesi için 50 milyon dolar ödendi

BadılCan

Member
Cuma günü Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na sunulan vekaletname beyanına göre, Warner Bros. Discovery'nin genel müdürü David Zaslav, geçen yıl 49,7 milyon dolar tazminat aldı; bu, bir önceki yıla göre yüzde 26 artış anlamına geliyor.

Medya yöneticilerinin cömert maaş paketleri alması yaygındır. Ancak Bay Zaslav'ın 2023 tazminatı dikkate değer çünkü Warner Bros. Discovery tam anlamıyla bir sağlık portresi değil. Kayıplar 2023'te 3 milyar dolara ulaştı; bu aslında bir önceki yılki 7 milyar dolarlık kayıplara göre bir gelişme. Gelirler, büyük ölçüde şirketin CNN'in de dahil olduğu kablolu televizyon işinin küçülmesi nedeniyle yüzde 4 düştü.

Ayrıca Warner Bros. Discovery hissedarları, şirketin son yıllık toplantısında Bay Zaslav'ın maaşı hakkında net bir mesaj gönderdiler: Bu çok yüksek.

Bağlayıcı olmayan “Ödemede Söyle” oylamasında hissedarların yalnızca yüzde 50,8'i kendisine 2022'de ödenen 39,3 milyon doları onayladı. Önde gelen kurumsal yönetim şirketlerinden biri olan ISS, yüzde 70'in altındaki onay notunu “düşük destek” olarak değerlendiriyor.


Warner Bros. Discovery'nin yönetim kurulu, 2023 yılı için üst düzey yöneticilerine yönelik ücret formüllerinde ayarlama yaptı. Ayarlama belirli ikramiyeleri içeriyordu; bunlar daha çok borcun ödenmesine yardımcı olan serbest nakit akışı oluşumuna, daha az ise şirketin hisse fiyatına bağlıydı. (Hisseler iki yıl önceki 24$'a kıyasla son zamanlarda 8$ civarında işlem görüyor.)

Serbest nakit akışı söz konusu olduğunda, Warner Bros. Discovery muhteşem bir 2023 yılı geçirdi. Serbest nakit akışı, Wall Street'in beklediğinden önemli ölçüde daha fazla, bir önceki yıla göre yüzde 86 artışla 6,2 milyar dolara ulaştı. Bunun nedeni kısmen şirketin kârlı hale gelen yayın bölümünün iyileşen mali tablolarıydı. Hollywood'u altı aylığına kapatan sendika grevleri de buna katkıda bulunarak üretim maliyetlerinde tasarruf sağladı.

Para, Warner Bros. Discovery'nin toplam borcunu 2023'te yüzde 11 azaltarak 44,2 milyar dolara düşürmesine olanak sağladı.

Temsilciye göre, Bay Zaslav'ın 2023 yılı tazminatı, 3 milyon dolarlık temel maaşı ve 23 milyon dolarlık uzun vadeli hisse senedi ödüllerini içeriyordu. Ayrıca Discovery-WarnerMedia birleşmesindeki rolüyle ilgili 2021 iş sözleşmesiyle garanti edilen bir ödeme olan 22 milyon dolar nakit aldı. (2021 yılında Discovery'yi yöneten Bay Zaslav, 246,6 milyon dolar tutarında tazminat aldı.) Diğer 1,6 milyon dolar ise şirket jetinin güvenliği ve kişisel kullanımı içindi.

“Reklam harcamalarının değişen ortamından ve genel olarak reklam pazarının devam eden zayıflığından etkilendik; doğrusal televizyonda düşüşler; diğer geleneksel medya şirketlerinin artan rekabeti ve büyük teknoloji şirketlerinin medya alanındaki varlığının artması; Warner Bros. Discovery, vekaleten, “COVID-19 salgınının sinemaya gitmeye devam eden etkisi” dedi.


Şirket, bu zorluklara rağmen Bay Zaslav'ın “olağanüstü bir liderlik sergilediğini ve birçok mali, operasyonel ve stratejik önceliği yerine getirdiğini” belirtti. (Ayrıca finans müdürü, akış başkanı, gelir ve strateji sorumlusu ve uluslararası başkan için de yüklü zamlar vardı.)

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Disney CEO'su Robert A. Iger, 2023'te 31,6 milyon dolar değerinde bir maaş paketi aldı; bu, 2021'e göre yüzde 31'lik bir düşüş. (Bu arada kendisi emekli değil, emekli oldu.) Netflix eş CEO'su Ted Sarandos, önceki yılla aynı seviyede 49,8 milyon dolar aldı. Sorunlu Paramount Global'in CEO'su Bob Bakish, 2023'te yüzde 2 düşüşle 31,3 milyon dolar aldı.

Bunun gibi ödeme paketleri sendika grevlerinde önemli bir rol oynadı; eğlence şirketleri geleneksel TV'den internet yayınına geçişle sarsıldı. Oyuncular sendikası başkanı Fran Drescher Temmuz ayındaki mitingde, “Yoksulluğu öne sürüyorlar ve CEO'larına yüz milyonlarca dolar verirken sağda solda para kaybediyorlar” dedi. “İğrenç.”

Büyük medya şirketlerinin çoğu 2023'te maliyetlerini düşürdü, binlerce kişiyi işten çıkardı ve daha az film ve televizyon programı yapma planlarını duyurdu. Ancak Bay Zaslav ve ekibi özellikle saldırgan davrandılar, hatta “Batgirl” ve “Coyote vs. Acme” gibi neredeyse bitmiş içerikleri rafa kaldırdılar.

Kasım ayında Haberler DealBook Zirvesi'nde Bay Zaslav, “Kutsal ineklere hayır demiştik” dedi.
 
Üst