ABD’li bir muhabirin tutuklanmasıyla Rusya, Batı’dan izolasyonunu artırıyor

BadılCan

Member
Perşembe günü Wall Street Journal muhabirinin tutuklanmasıyla Başkan Vladimir V. Putin, dünyaya Rusya’nın savaş sırasındaki izolasyonunu ikiye katlayacağının sinyalini verdi.

Rusya son yıllarda yabancı gazetecileri sınır dışı etti, ancak Kremlin, Amerikalı bir muhabir Evan Gershkovich’i tutuklayarak ve onu resmen casuslukla suçlayarak, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana görülmemiş bir adım attı. Hâlâ Rusya’da çalışan en önde gelen Batılı gazetecilerden birini ve Amerikan haber medyasının temel direklerinden biri olan işverenini hedef alan şaşırtıcı derecede provokatif bir hareketti.

Rusya Ukrayna’yı işgal ettikten sonra bile Putin, Batılı izleyicilere mesajını iletmeye çalıştı ve görünüşe göre onların hükümetleriyle olan çatışmasında biraz sempati kazanabileceğini umuyordu. Ancak, Batı ile bazı iletişim hatlarını açık tutmaya istekli olduğuna dair uzun süredir devam eden bir varsayım, nihayet artık geçerliliğini yitirdi.

Bunun yerine, Bay Putin, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en uç noktasında Batı’dan siyasi, ekonomik ve kültürel bir yabancılaşma durumu üstlenmiş görünüyor. Rusya geçen yılın başlarında Ukrayna sınırlarına silahlı kuvvetler inşa ederken bile hayal bile edilemeyen, baş döndürücü bir hızla gelen bir tecrit.


2021 Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Rus gazete editörü Dmitri A. Muratov, Moskova’dan yaptığı bir telefon görüşmesinde “Açık bir çatışma dönemi başladı” dedi. Kremlin’in bakış açısına göre, “çatışma ne kadar yüksek olursa o kadar iyi”.

Geçen yıl Novaya Gazeta adlı gazetesi Rus hükümeti tarafından kapatılan Bay Muratov, Leonid I Brejnev gibi Sovyet liderlerinin bile Batı’nın insan haklarına yönelik baskılarına yönelik kınamasını hafifletmenin yollarını aradıklarını kaydetti. Ancak Perşembe günü, Kremlin’in küresel bir protestoya yol açacağını bilerek Bay Gershkovich’in tutuklanmasını ilerlettiğini söyledi.

“Güzel – şaka yapmadığımızı anlayacaklar,” dedi Bay Muratov. “Bu, Rus hükümetinin sinyalidir.”

Evan GershkoviçKredi…The Wall Street Journal, Reuters aracılığıyla

Kremlin, aracılar ve dezenformasyon kullanarak Batı’nın fikrini gizlice şekillendirmeye devam edebilir, ancak ana akım haber medyasını etkilemekten vazgeçmiş gibi görünüyor. Moskova güçleri Ukrayna’da savaş alanında savaşırken, Bay Gershkovich’in tutuklanması Batı ile ve özellikle ABD ile ilişkilerin hararetini artırıyor.


Geçen ay, Bay Putin, Rusya’nın iki büyük nükleer güç arasındaki hayatta kalan son silah kontrol anlaşması olan New START anlaşmasına katılımı askıya alacağını duyurdu. Geçen hafta sonu Belarus’ta nükleer silah konuşlandıracağını söyleyerek NATO’nun tepkisine yol açtı.

Ancak nükleer tehditler bir yana, Kremlin’in Batı’ya misilleme yapma yeteneği giderek sınırlı hale geldi. Avrupa, Rus enerji ithalatına olan bağımlılığından büyük ölçüde kurtulmayı başardı ve büyük Batılı şirketler Rusya ile bağlarını büyük ölçüde kopardı.

Bu, Kremlin için kalan birkaç potansiyel baskı noktasından biri olan Rusya’da çalışan Batılı gazetecilerin savunmasızlığını artırdı.


Soğuk Savaş sırasında, Batılı gazetecilerin Sovyetler Birliği’nde ciddi kısıtlamalar altında faaliyet göstermesine izin verildi. Kremlin’i rahatsız ederlerse sınır dışı edilebilirler, bazen raporlarını Sovyet sansüründen geçirmek zorunda kalırlar, ülkenin bazı bölgeleri onlara yasaktı ve rutin olarak KGB tarafından takip edilirler ve gizlice kaydedilirler.


1986’da US News & World Report’un Amerikalı muhabiri Nicholas Daniloff tutuklandı ve bu türden bilinen son vaka olan casuslukla suçlandı ve bunu yalanladı. İki hükümet arasındaki yoğun görüşmelerin ardından 15 gün sonra serbest bırakıldı.

31 yaşındaki Gershkovich, son yıllarda Rusya’da tutuklanan ilk Amerikalı değil. Basketbol yıldızı Brittney Griner, ABD hüküm giymiş bir Rus silah tüccarı olan Viktor Bout’u serbest bırakarak özgürlüğünü güvence altına alana kadar geçen yıl uyuşturucu suçlamalarından yaklaşık 10 ay hapis yattı. Sık sık Rusya’ya seyahat eden eski bir denizci olan Paul Whelan, Aralık 2018’de tutuklandı ve casusluk suçlamalarından 16 yıl hapis cezasını çekiyor; masumiyetini protesto ediyor.

Ancak Bay Gershkovich ve diğer Batılı gazeteciler Rusya’da Kremlin’in resmi onayı ile çalıştılar ve Dışişleri Bakanlığı tarafından vize ve akreditasyon verildi. Rus savcılar, Mart 2022’de yürürlüğe giren katı savaş sansür yasalarını ihlal ettikleri için Rus gazetecilere karşı çok sayıda dava açtıklarında bile, Batılı gazetecileri hedef almamışlardı.

Altta yatan mesaj, Rusya’nın Batı ile çatışmasına rağmen, Kremlin’in hala Batılı haber kaynaklarına bir kapı açık tutmaya çalıştığı gibi görünüyordu. Sonuç olarak, Bay Gershkovich’in tutuklanması, Rusya’nın haber medyasını ve siyasetini takip edenlerin çoğunu şaşırttı.


Carnegie Endowment for International Peace’ten Moskova merkezli bir politika analisti olan Andrei Kolesnikov, “Bu savaş yılında şimdiden pek çok şok ve sürpriz yaşandı,” dedi. “Ama öyle olsa bile, mutlak bir şok var.”


Kolesnikov, diğerleri gibi, Gershkovich’in Rusya’nın gelecekte yurtdışında tutuklanan Rus ajanlarıyla takas edebileceği değerli bir rehine olarak hizmet etmek için tutuklanabileceğini söyledi.

Ancak bunun yurt içinde giderek daha agresif bir yaklaşımı yansıttığını da söyledi. Rusya’nın giderek sertleşen baskı aygıtının altını çizen bir başka davada, Ukrayna yanlısı bir resim çizdiği için okulda başı belaya giren 13 yaşındaki bir kızın bekar babası bu hafta iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rusya’dan kaçtı ama Beyaz Rusya’da tutuklandı.

Kolesnikov, “Herhangi bir dava, herhangi bir kişiye karşı herhangi bir suçlama artık herhangi bir gerekçe olmaksızın mümkün” dedi.

Perşembe günü Kremlin, Bay Putin’in şahsen Bay Gershkovich’in tutuklanmasına izin verdiği konusunda çok az şüphe bıraktı. KGB’nin halefi olan Federal Güvenlik Servisi’nin muhabirin “gizli bilgileri elde etme girişimiyle” tutuklandığını açıklamasından saatler sonra, Putin’in sözcüsü gönüllü olarak Amerikalı gazetecinin “suçüstü yakalandığını” belirtti.


Wall Street Journal, Bay Gershkovich aleyhindeki iddiaları kesin bir şekilde yalanladı ve derhal serbest bırakılmasını isteyeceğini söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitri S. Peskov ayrıca gazetecilere, Rusya’daki diğer Wall Street Journal muhabirlerinin “normal gazetecilik faaliyetlerinde bulunmaları” halinde “çalışmaya devam edeceklerini” söyledi – sanki tutuklamanın bir defaya mahsus olduğunun sinyalini vermeye çalışıyormuş gibi. durumda.

Bay Gershkovich’in tutuklanmasının ardından Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, Biden yönetiminin Amerikalıların Rusya’ya seyahat etmemesi ve halihazırda ülkede bulunanların derhal ayrılması gerektiği yönündeki tutumunu yeniden teyit eden açıklamalar yaptı.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptığı açıklamada, “Bay Gershkovich’in tutuklanmasını en güçlü şekilde kınıyoruz” dedi. Dışişleri Bakanlığı, “bu konuda Rus hükümeti ile doğrudan temas halinde ve Bay Gershkovich’in konsolosluk erişimini sağlamak için aktif olarak çalışıyor” diye ekledi.

Bay Putin, Perşembe günü Bay Gershkovich’in tutuklanması hakkında hiçbir şey söylemedi. Ancak konuşmalarında Batı ile gerilimi tırmandırmaya istekli olduğu konusunda muğlak bir uyarıda bulundu ve ABD ile müttefiklerini Rusya’nın açık düşmanları olarak giderek daha fazla etiketledi. Geçen ay Birliğin Durumu konuşmasında, Batı’nın Rusya’yı yok etmeye çalıştığını – “bizi sonsuza dek bitirmek” istediğini ilan etti.


Putin, “Her şeyi böyle anlıyoruz ve buna göre tepki vereceğiz” dedi.

Kremlin yetkililerine yakın bir Moskova gazetesi editörü olan Konstantin Remchukov, bir yıldan fazla süren savaşın ardından Putin’in artık Batı ülkeleriyle bağlarını savaşın ilk aylarında inandığı bir şekilde koparmaya hazır olduğuna inandığını söyledi. Ukrayna işgaline hazır değil.

Remchukov, “Çatışmanın bu aşamasında yeni bir gerçeklik ortaya çıkıyor” dedi. “Batı ile kesin bir kopuş, tavizsiz bir kırılma anlamına geliyor.”
 
Üst