Fetva vermek için gerekli şartlar nelerdir ?

Irem

New member
Fetva Vermenin Şartları: Her Bilenin Mikrofonu Elinde Sanıldığı Bir Dünyada Sözün Ağırlığı

Fetva meselesi, dışarıdan bakınca “iki ayet, üç hadis, biraz da yorum; tamamdır” gibi hafif algılanabiliyor. Ama işin mutfağına girince tablo biraz değişiyor. Hatta mutfak demek bile hafif kalır; burası bildiğin bir laboratuvar, hem de sadece deney tüpü değil, sorumluluk da patlayıcı hassasiyetinde. Çünkü fetva, “bence böyle” cümlesinin süslenmiş hali değil; dinî hükmün açıklanmasıdır. Ve bu açıklama, sadece bilgiyle değil, çok katmanlı bir yeterlilikle yapılır.

Günümüzde herkesin her konuda fikri var; internet sağ olsun, bilgiye ulaşmak kolay ama “bilgiyle ehil olmak” hâlâ ayrı bir ligde oynuyor. O yüzden fetva makamı, klavye başında hızlı yazanların değil, ilim, dikkat ve sorumluluk üçlüsünü aynı anda taşıyabilenlerin alanıdır.

1. Derin ve Kapsamlı İlim Sahibi Olmak

Fetva verecek kişinin en temel şartı, dini ilimlerde derin bir bilgi birikimine sahip olmasıdır. Bu sadece “birkaç kitap okudum” seviyesinde değil; Kur’an ilimleri, hadis, fıkıh usulü, icma ve kıyas gibi alanlarda ciddi bir yetkinlik anlamına gelir.

Burada ince bir nokta var: Bilgi, sadece ezber değil, doğru yerde doğru şekilde kullanabilme becerisidir. Yoksa herkes birkaç hadis öğrenip “ben çözdüm işi” moduna girseydi, ilim tarihi değil, yorum tarihi olurdu.

Bir de işin şu tarafı var: İlim, insanı aceleci değil, temkinli yapar. Çünkü bilen kişi şunu fark eder: Her mesele göründüğü kadar basit değildir. Hatta bazı meseleler, ilk bakışta “çok net” görünür ama içine girince insanı bir anda katmanlı bir düşünce labirentine sokar.

2. Usul Bilgisi: Yani Haritayı Okuyabilmek

Fetva vermek sadece bilgi bilmek değil, o bilginin nasıl üretildiğini de bilmektir. İşte buna usul denir. Usul olmadan yapılan yorum, haritasız şehirde navigasyonsuz dolaşmaya benzer. Bir yere varırsınız ama nereye vardığınızı anlamak biraz zaman alabilir.

Usul bilen kişi, delilleri nasıl değerlendireceğini, hangi kaynağın hangi durumda öne alınacağını, nasların nasıl anlaşılması gerektiğini bilir. Bu da onu “yorum yapan kişi” olmaktan çıkarır, “metodu olan kişi” haline getirir.

Kısacası usul, fetva veren kişinin fren sistemidir. Gaz ne kadar önemliyse fren de o kadar hayati.

3. Sağlam Akaid ve Dengeli Bakış Açısı

Fetva veren kişinin inanç esaslarında da sağlam bir zeminde olması gerekir. Çünkü zemin kaygansa, üzerine kurulan cümleler de hafifçe eğimli olur. Bu eğim bazen küçük görünür ama sonuçları büyük olabilir.

Dengeli bir bakış açısı, aşırılıklardan uzak durmayı sağlar. Ne her şeyi sertleştiren bir yaklaşım, ne de her şeyi sulandıran bir gevşeklik… İkisinin ortasında, ölçüyü bilen bir duruş gerekir.

Burada ince bir ironi devreye girer: İnsan bazen bir konuyu çok hızlı çözdüğünü düşünür, ama aslında sadece konunun giriş kapısını görmüştür. O kapının ardında kaç oda olduğunu bilmeden hüküm vermek, biraz erken konuşmak gibidir; söz geri alınmaz ama etkisi uzun sürer.

4. Takva ve Sorumluluk Bilinci

Fetva, sadece bilgi değil aynı zamanda bir sorumluluktur. O yüzden bu işi yapan kişinin kalbinde bir “çekince hassasiyeti” bulunur. Yani her cevap, sadece “doğru mu?” sorusuyla değil, “bunun sonuçları ne olur?” sorusuyla da değerlendirilir.

Takva burada devreye girer. Takva, kişinin kendisini sürekli kontrol etmesi, “yanlış bir yere savrulmayayım” hassasiyetini canlı tutmasıdır. Bu da fetva veren kişiyi daha dikkatli, daha yavaş ama daha isabetli yapar.

Günümüz hız çağında bu biraz zor bir karakter özelliği sayılabilir. Çünkü herkes hızlı cevap bekliyor; ama dinî meselelerde hız bazen kaliteyi değil, hatayı artırır. Bir nevi “hızlı tren var ama her istasyon durulacak yer değil” durumu.

5. Acelecilikten Uzak Durmak

Fetva makamının en büyük düşmanlarından biri aceleciliktir. Çünkü acele, düşünceyi daraltır. Daralan düşünce ise detayları kaçırır.

Ehil kişi, “bilmiyorum” demekten çekinmez. Hatta bu cümle bazen en sağlam cevaptır. Çünkü bilgi eksikse, onu doldurmak yerine uydurmak, kısa vadede pratik görünse de uzun vadede ciddi sorunlar doğurur.

Burada hafif bir tebessümle şunu söylemek mümkün: Her soruya cevap vermek zorunda olmak, insanı bilge yapmaz; sadece yorabilir. Bilgelik, gerektiğinde susabilmeyi de içerir.

6. Kaynaklara Erişim ve Delil Disiplini

Fetva veren kişinin kaynaklarla ilişkisi de sağlam olmalıdır. Yani “duydum ki” seviyesinden “metin ve bağlam analiz ettim” seviyesine geçilmiş olmalıdır.

Delil disiplini, hangi bilginin ne kadar güçlü olduğunu ayırt etmeyi sağlar. Her rivayet aynı ağırlıkta değildir, her yorum aynı seviyede değildir. Bu ayrımı yapamayan kişi, bilgi yığını içinde yönünü kaybedebilir.

Bu noktada iş biraz kütüphaneci refleksi gerektirir: Doğru kitabı bulmak yetmez, doğru sayfayı da açmak gerekir.

7. Toplumsal Bağlamı Anlama Yeteneği

Fetva sadece teorik bir alan değildir; hayata dokunur. Bu yüzden fetva veren kişi, toplumun şartlarını, insanların yaşadığı gerçekliği ve zamanın değişen dinamiklerini de dikkate almak zorundadır.

Aynı hüküm, farklı zaman ve şartlarda farklı etkiler doğurabilir. Bu yüzden bağlam bilgisi, fetvanın olmazsa olmaz parçalarından biridir.

Burada küçük bir gerçek var: Metin sabit olabilir ama hayat sabit değildir. O yüzden yorum yaparken hayatın akışını da hesaba katmak gerekir.

8. Ehliyetli Hocalarla İstişare Kültürü

Fetva veren kişi her şeyi tek başına çözmek zorunda değildir. Aksine istişare, ilmin bereketini artırır. Başka âlimlerin görüşlerine bakmak, farklı açılardan değerlendirme yapmak, daha sağlıklı sonuçlar doğurur.

İstişare, “ben biliyorum” kibriyle “bir bakalım ne kaçırmışız” tevazusu arasında köprü kurar. Ve çoğu zaman bu köprü, doğru sonuca ulaşmanın en güvenli yoludur.

Sonuç Yerine Değil, Düşünce İçin Bir Not

Fetva vermek, dışarıdan bakıldığında kolay bir “görüş bildirme” işi gibi görünse de aslında yoğun bir bilgi, disiplin, sorumluluk ve denge işidir. Bu yüzden bu makam, hızlı konuşanların değil, ağır düşünenlerin alanıdır. Çünkü burada söylenen her söz, sadece bir fikir değil; yön gösterici bir açıklamadır.