Fox News, Dominion davasında büyük bir aksilik yaşadı

BadılCan

Member
Cuma günü Fox News, 2020 seçimlerinde seçmen sahtekarlığı hakkında yalan söylediği iddiasıyla açılan 1,6 milyar dolarlık hakaret davasındaki savunmasında büyük bir gerileme yaşadı.

Bir Delaware Yüksek Mahkemesi yargıcı, Dominion Oylama Sistemleri tarafından açılan davanın, Fox sunucularının ve misafirlerinin Dominion makineleri ve Başkan Donald J. Koz.

Yargıç Eric M. Davis, “Bu hukuk davasında geliştirilen kanıtlar, bunun CRYSTAL ile ilgili olduğunu gösteriyor” diye yazdı. 2020 seçimleriyle ilgili olarak Dominion ile ilgili yapılan açıklamaların hiçbirinin doğru olmadığı açıktır.”

Yargıç Davis, Fox’un Dominion hakkında doğru olmadığını bildiği halde yanlış iddialarda bulunup bulunmadığını değerlendirmek ve herhangi bir zararı belirlemek için bir jüri için davanın yargılanacağını söyledi. Duruşmanın 17 Nisan’da başlaması bekleniyor.


Ancak Fox’un savunmasının özünün çoğunu reddetti: İlk Değişikliğin, şovunda seçimin bir şekilde çalındığını iddia eden açıklamaları koruduğunu. Fox, yalnızca seçmen dolandırıcılığı iddialarını doğası gereği haber değeri olarak bildirdiğini ve sunucularının iddia edilen dolandırıcılık hakkındaki tüm açıklamalarının anayasal olarak görüş olarak ele alındığını savundu.

Yargıç Davis, “Açıklamaların haber değeri taşıyan iddialar ve/veya resmi işlemlerin büyük ölçüde doğru ifadeleri olduğunu iddia ederken, ifadelere ‘görüşler’ demek çelişkili görünüyor.” dedi.

Örneğin, Lou Dobbs Tonight’ın 24 Kasım 2020 tarihli bir yayınında Bay Dobbs şunları söyledi: “Bence birçok Amerikalı, elektronik oylama yoluyla yapılan seçmen sahtekarlığını hiç düşünmedi; yani, bu makineler, Dominion da dahil olmak üzere bu elektronik oylama şirketleri, en azından birçok Amerikalı tarafından şüphelenilen Dominion.

Fox News ve Dominion Seçmen Sistemleri

Oylama makinesi üreticisi Dominion tarafından Fox News aleyhine açılan bir davanın belgeleri, 2020 seçimleriyle ilgili yanlış iddialar üzerine ağ içindeki tartışmaya ışık tuttu.

Yargıç, bu ifadenin Dominion hakkında bir fikirden çok bir gerçeği ifade ettiğini söyledi.

Hakaret Yasası uyarınca, Dominion, Fox’un ya bilerek yanlış bilgi yaydığını ya da bunu gerçeği pervasızca hiçe sayarak yaptığını, yani yaydığı bilginin yanlış olduğuna inanmak için nedenleri olduğunu kanıtlamalıdır.

Çok sayıda hukuk uzmanı, Dominion’un Fox’un sunucularının ve yapımcılarının ne yaptıklarının farkında olduklarına dair bol miktarda kanıt sunduğunu söyledi.


Utah Üniversitesi SJ Quinney Hukuk Fakültesi’nde hukuk profesörü ve First Amendment üyesi olan RonNell Andersen Jones, yargıcın Fox’un birçok iddiasına katılmadığının sinyalini verdiğini söyledi.

Bayan Anderson Jones, “Dava, halihazırda Dominion’un lehine karar verilen birkaç temel unsurla jüri önüne çıkacak” dedi.

Dominion yaptığı açıklamada, “Mahkemenin, Fox’un tüm iddialarını ve savunmalarını reddeden ve Dominion hakkındaki açıklamalarının yanlış olduğunu adaletin haklarıyla tespit eden kapsamlı kararından memnunuz. Süreci sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Bir Fox sözcüsü, davanın “İlk Değişikliğin medyanın haberleri bildirme konusundaki mutlak hakkını korumasıyla ilgili olduğunu ve her zaman böyle olduğunu” söyledi.

“Fox, bu sürecin bir sonraki aşamasına geçerken, ifade özgürlüğü ve özgür basın için güçlü bir savunucu olmaya devam edecek.”


Her iki taraf da yargıçtan özet karar vermesini istemişti, bu da geçen haftaki duruşma öncesi duruşma da dahil olmak üzere her iki tarafın da şimdiye kadar sunduğu kanıtlara dayanarak kendi lehlerine karar vermesi anlamına geliyordu. Dominion, Fox yöneticileri ve sunucuları arasındaki metinlerin ve e-postaların, birçok kişinin iddiaların yanlış olduğunu bildiğini ancak yine de onları yayına soktuğunu savundu.

Fox, Dominion’u kanıt toplamakla suçladı ve Birinci Değişikliğin haber değeri taşıyan iddialar bildirdiği için onu koruduğunu iddia etti.

Cuma günkü kararda Yargıç Davis, Dominion’a verilmesi halinde tazminatın jüri tarafından hesaplanacağını söyledi. Fox avukatları, önceki duruşmalarda Dominion’un 1,6 milyar dolarlık iddiasını, şirketin değerlemesini abarttığını ve iş kaybına uğradığını kanıtlayamadığını ileri sürerek reddetti.

Fox, Fox News’in ana şirketi olan Fox Corp’un iftira niteliğinde olduğu iddia edilen ifadelerin yayınlanmasında yer almadığını savundu. Kararda yargıç, bu soruyu jüriye bıraktı.

Dava, eski Başkan Donald J. Trump’ın müttefiklerinin 2020 seçimleri hakkında yalanlar yaymaktan sorumlu tutulup tutulmayacağını test etmek için şimdiye kadarki en yüksek profilli dava. 6 Ocak 2021’de Kongre Binası’nda bulunanların kovuşturulması, öncelikle adi suçlulara ve düşük seviyeli kışkırtıcılara odaklandı.


Önemli ifşaatlar, dava dosyasına gömüldü. 2020 seçimlerine giden haftalarda, bazıları düzeltilmiş yüzlerce sayfalık dahili e-posta ve mesaj, birçok Fox yöneticisinin ve sunucunun yayınladıkları seçmen dolandırıcılığına ilişkin yanlış iddialara inanmadığını ve Bay Trump ve onun hakkında aşağılayıcı yorumlar yaptığını gösterdi. hukuk danışmanları.

Popüler primetime sunucusu Tucker Carlson, yapımcısıyla yazdığı bir metinde Bay Trump’ı “şeytani bir güç, bir yok edici” olarak tanımladı. Sunucu Laura Ingraham’a ayrı bir mesajda Bay Carlson, Bay Trump’ın avukatı Sidney Powell’ın aldatma iddiaları hakkında yalan söylediğini, ancak “izleyicilerimiz iyi insanlar ve buna inanıyorlar” dedi.

Seçimi takip eden haftalarda Fox News içinde yaşanan paniği de haber yağmuru ortaya çıkardı. Ağın CEO’su Suzanne Scott ve ana şirketin başkanı Rupert Murdoch da dahil olmak üzere yöneticiler, Arizona’yı doğru bir şekilde Joseph R. Biden Jr.’a atadığında ağın Bay Trump’a ihanet ettiğini hisseden kızgın izleyiciler için endişeleniyorlardı.

Bu izleyicilerden bazıları seçimden sonraki günlerde Newsmax gibi daha sağcı kanallara geçtiğinde, Bayan Scott bir e-postada Bay Murdoch’a “bizi seven ve bize güvenen izleyiciyi döndürmeyi ama elde tutmayı” planladığını söyledi. “Onları hayal kırıklığına uğratmadığımızı ve onlara hâlâ bağlı olduğumuzu bildiklerinden emin olmalıyız.”

Bay Murdoch, ifadesinde bazı Fox News sunucularının asılsız dolandırıcılık iddialarına “göz yumduğunu” itiraf etti. “Keşke sonradan daha çok kınamış olsaydık” diye ekledi.


Davanın son zamanlarda ağırlaştırıcı bir nedeni de vardı: Eski bir Fox News yapımcısı, bu ay şirkete karşı kendi davasını açtı ve kanalın avukatlarının onu Dominion davasında yanıltıcı ifade vermeye zorladığını iddia etti. Fox News, şikayette bulunduktan sonra sunucu Maria Bartiromo ve Bay Carlson için çalışan yapımcı Abby Grossberg’i kovdu.

Pazartesi günü, Bayan Grossberg’in avukatları, tanıkların ifadelerindeki hataları düzeltmek için kullandıkları yazım hatası belgelerini sundular. Fox’ta birlikte çalıştığı yapımcılara “gazeteci değil aktivist oldukları ve siyasi gündemlerini programlamaya dayattıkları” için güvenmediğini söylemek için yorumlarını gözden geçirdi.

Yargıç Davis’in kararı, yakın tarihin en önemli medya davalarından birine zemin hazırlıyor ve Fox yöneticilerinin ve sunucularının şahsen tanıklık etmeleri için mahkemeye çağrılabilme olasılığı var.

Son zamanlarda yapılan birkaç duruşmada yargıç, Fox’un avukatlarına karşı sabrının tükendiğini ve Dominion’un kanıtları kayda geçirme çabalarına karşı itirazlarını gösterdiğini belirtti. Ve Cuma günü, Dominion’un Fox’un “iyi niyetli, tarafsız habercilik” yapmadığını iddia etmekte haklı olduğuna inandığını söyledi.
 
Üst