Guatemala’daki “ElPeriodico”, hükümetin yayıncıyı hapse atmasının ardından kapatıldı

BadılCan

Member
ElPeriodico gazetesi 1996’da Guatemala’da kurulduğunda, ülke acımasız bir iç savaştan çıkıyordu ve özgür düşünce için küçük bir alan açılabileceği hissi vardı.

Bu açılış, bu hafta, adından söz ettiren ve Guatemala hükümetlerinden hesap sorma girişimlerinin hedefi olan elPeriodico’nun en son dijital baskısını yayınlamasıyla sona erdi.

Gazetenin kapanmasını, hükümet tarafından mali suçlarla itham edildikten sonra yayıncısının hapse atılması ve dava kapsamında mal varlığının dondurulması, mali bir darbe indirmesi ve Aralık ayında yayının durdurulmasına yol açması izledi.


Başkan Alejandro Giammattei ülkeyi daha fazla baskıya doğru yönlendirirken ve haber medyası, muhalif politikacılar ve yargı da dahil olmak üzere eleştirmenleri hedef alırken, sivil haklar grupları elPeriodico’nun kapatılmasının Guatemala’nın kırılgan demokrasisi için son gerileme olduğunu söylüyor.


ElPeriodico, Aralık 1996’da barış anlaşmasının imzalanmasından kısa bir süre önce, belirsiz olsa da daha umutlu bir zamanda kuruldu. Anlaşma, Orta Amerika ülkesinde yüz binlerce kişinin ölümüne veya kaybolmasına neden olan 36 yıllık bir iç savaşı sona erdirdi.

Soykırım olarak sınıflandırılan çatışma, ülkenin yerli nüfusunu yok etti ve komşuları birbirine düşürdü.

ElPeriodico piyasaya sürüldüğünde, neyin yayınlanabileceği ile hala konuşulamayanlar arasında net bir çizgi yoktu. Ülke, diktatörce askeri yönetimin, cezai kovuşturmanın ve aydınların ve muhaliflerin hedef alınarak öldürülmesinin ardından toparlanıyordu.

Haber odası 2012’de zirvedeyken 400 çalışanı olan elPeriodico’da kalan üç düzine çalışandan biri olan Luis Aceituno, “Saygısız olmak ve ille de çatışmacı olmak istemedik” dedi. Ancak yıllar içinde elPeriodico, ülkenin yönetici seçkinlerinin gazabını üzerine çekti.


Bay Giammattei’nin 2020’de göreve başlamasından bu yana elPeriodico, ülke savcıları ve Yüksek Mahkeme de dahil olmak üzere kendi hükümeti içindeki hükümet yolsuzluğunu ele alan çok sayıda araştırma makalesi yayınladı.

Gazetenin editörü José Rubén Zamora, hapishaneden yakın tarihli bir başyazısında, “Yorgunluğa, zorlu olumsuz koşullara, aşağılanmaya ve alaya rağmen Guatemala’daki özgürlük ve demokrasi mücadelemde pes etmeyeceğim” diye yazdı.

Bay Zamora, kara para aklama, gasp ve etkileme faaliyetleriyle suçlandıktan sonra geçen Temmuz ayından bu yana hapiste. Suçlamaları “zulüm” olarak nitelendirerek herhangi bir yanlış yapmayı reddetti.

Hükümet, Bay Zamora aleyhindeki davanın bir gazeteci olarak yaptığı işlerle değil, bir iş adamı olarak yaptığı işle ilgili olduğunu söyledi.


Giammattei, Ocak ayında bir Kolombiya radyo istasyonuyla yaptığı röportajda, “Eğer bir gazeteciyseniz, gazeteci olduğunuz için suç işlemeye hakkınız var mı?” diye sormuştu. “Gazetecilik size dokunulmazlık sağlıyor mu?”

Gazeteden diğer dokuz gazeteci de hükümet tarafından soruşturma altında bulunuyor, bunlardan bazıları, savcıların adalete engel oluşturduğunu söylediği Bay Zamora’nın davası hakkında yazdıkları için.

ElPeriodico’dan bazı gazeteciler, yaptıkları işin yasal sonuçlar doğurmasından korktukları için Guatemala’dan kaçtılar.

Aceituno, Pazar günü Guatemala City’deki kitap ve film afişleriyle dolu evinde yaptığı röportajda, “Her şeyin çöktüğü, her şeyin bizim yok olmamıza neden olduğu hissi vardı” dedi. “Gelecek vaat eden bir haber kuruluşundan, her gün mücadele eden rahatsız bir kuruluşa dönüştük.”

İngiltere’deki Reuters Institute for the Study of Journalism’in baş editörü Eduardo Suárez, elPeriodico’nun kapatılmasının “Guatemala ve Orta Amerika’da bağımsız gazetecilik için korkunç bir işaret” olduğunu söyledi. Guatemala’da gördüklerimiz, bölgede azalan basın özgürlüğünün son örneğidir” dedi.


Demokratik kurumların ateş altında kaldığı bir başka Orta Amerika ülkesi olan Nikaragua’da, giderek artan baskıcı hükümeti sorgulayan makaleler yayınlayan bir gazete olan La Prensa’nın çalışanlarının çoğu ülkeyi terk etti.

Bay Suárez, “Deneyimlerimiz, bu güçlü adamların birbirlerinden bir şeyler öğrendiğini gösteriyor,” dedi. “Gazetecilere baskı yapmak için aynı yasa ve teknikleri kullanıyorlar.”

Başından beri elPeriodico hükümeti devralmaktan çekinmedi.


6 Kasım 1996 tarihli ilk gizli haber, o dönemde hükümetin üst düzey bir askeri subayın yararına olacak bir yasayla ilerlediğini bildirdi. Bay Aceituno, coşkulu bir izleyici kitlesini ve birlikte bir maceraya atılıyormuş gibi hisseden bir ekibi hatırlıyor.

Gazetenin kültürel kapsamını ve Pazar baskısını denetleyen Bay Aceituno, “Haber odasına girdiğimde çok fazla heyecan vardı” dedi. “Birlikteydik ve insanların ifade özgürlüğünü savunduğu bir bağlam da vardı.”


Guatemala’nın demokrasiye dönüş yolunun bir parçası olarak, 2013’ten başlayarak, Birleşmiş Milletler’in desteğiyle uluslararası bir soruşturma organı, ülkenin seçkinlerini hedef alan yaygın yolsuzluk suçlarını ortaya çıkardı ve eski cumhurbaşkanları ve bakanlar, yasa koyucular, yargıçlar ve işletme sahiplerine karşı iddianamelere yol açtı.

ElPeriodico ve diğer bağımsız medya için, uzun sürmeyen bir iyimserlik anıydı.

Guatemala’daki yolsuzlukla mücadele çabaları son yıllarda geriledi ve bağımsız hakimler ve savcılar son hükümetlerin hedefi haline geldi. 2018’den bu yana 35 hakim, yolsuzlukla mücadele savcısı ve avukatları sürgüne gitti.

ElPeriodico’nun çeşitli hükümetler altındaki yetki suiistimalleri ve rüşvetle ilgili soruşturmaları, şirketi düzenli olarak hükümet incelemesine çekmiştir.

Son 10 yılda vergi dairesi tarafından çok sayıda vergi denetimine konu olmuştur. Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü’nü alan, uluslararası alanda tanınan bir gazeteci olan Bay Zamora, eski bir başkan ve başkan yardımcısının açtığı bir düzine bekleyen dava da dahil olmak üzere hükümet tarafından onlarca kez dava edildi.

Şimdi, uluslararası kuruluşlara göre, ülke, muhalefet adaylarının aday olma şansının olmayacağı korkusuyla Haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine doğru ilerliyor.


Ve yarış hakkında haber yapabilecek en az bir haber ortamı daha az olacak.

elPeriodico’nun ön sayfası geçen Pazar baskısı kilit pozisyonların müdürün akrabalarına verildiği Guatemala’nın en büyük hastanelerinden birinde adam kayırmacılık yapıldığına dair bir rapordu. Son gün olan Pazartesi günü, gazetenin internet sitesi, ülkenin seçim komisyonunun bir kongre üyesine ait bir şirketten ekipman satın almasıyla ilgili bir soruşturma yayınladı.

Bay Aceituno, “Yok olan, ifade özgürlüğünün demokrasinin temeli olduğu fikridir” dedi. “Guatemala’da olanlar için bir metafor olmak istiyoruz.”
 
Üst