Hindistan, Fransa’dan sipariş ettiği Rafale savaş uçaklarının sonuncusunu da teslim aldı

Hindistan Hava Kuvvetleri’nin Twitter hesabında, Rafale tipi savaş uçağının imgesi paylaşıldı.


“Paket tamamlandı” ifadesinin kullanıldığı paylaşımda, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilişkin bir uçaktan havada yakıt ikmali yapıldıktan daha sonra 36 Rafale’den sonuncusunun Hindistan’a indiği açıklandı. Paylaşımın sonunda ise Arapça olarak ‘fazlaca teşekkürler’ tabirine yer verildi.


Hint medyası, ‘4.5 jenerasyon uçak’ olan Rafale’lerin yedek modülleriyle teslim edildiğini duyurdu.


Bu ortada, Fransa’nın Yeni Delhi Büyükelçisi Emmanuel Lenain de toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 36 Rafale uçağının tüm ekipmanlarıyla Hindistan’da olduğunu görmenin gurur verici olduğunu belirtti.


Hindistan, şimdiye kadar teslim aldığı 35 Rafale tipi uçak, Batı Bengal eyaletinin Hasimara kenti ile Haryana eyaletinin Ambala kentinde konuşlandırdı.


Yeni Delhi idaresi, 2016’da Fransız savunma üreticisi Dassault Aviation ile 9.2 milyar dolar değerinde 36 Rafale tipi savaş uçağı satın alınması için mutabakat imzalamış ve birinci 5 savaş uçağının sevkiyatı Temmuz 2020’de yapılmıştı.


Fransa sonrasındasında Rafale savaş uçaklarının bir kısmını kesim modül teslim etmişti.


Rafale savaş uçakları tartışmalara mevzu oldu


Söz konusu uçaklar, Fransa ile muahede yapıldığından bu yana Hindistan’da tartışma konusu olmayı sürdürdü.


Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi (INC), kendi iktidarları periyodunda daha düşük fiyata pazarlığı yapılan uçakların, Başbakan Narendra Modi’nin 2014’te iktidara gelmesinin akabinde 3 katı bedel ödenerek satın alındığını savunmuştu.


Modi hükümeti, Fransız şirketle yapılan kontrattaki zımnilik kararını münasebet göstererek uçaklar için ödenen bedeli açıklamayı reddetmişti.
 
Üst