Kiremitin Altina Ne Konur ?

Seringul

Global Mod
Global Mod
\Kiremitin Altına Ne Konur?\

Kiremit, birçok yapının çatılarında kullanılan önemli bir yapı malzemesidir. Hem estetik hem de dayanıklılık açısından önemli bir rol oynar. Ancak kiremitin düzgün bir şekilde yerleştirilmesi ve çatının uzun ömürlü olabilmesi için doğru malzemelerin kullanılması gerekir. Bu yazıda, kiremitin altına ne konması gerektiğini, bu malzemelerin işlevlerini ve çatının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

\Kiremitin Altına Ne Konur?\

Kiremitin altına yerleştirilen malzemeler, çatının su yalıtımını sağlamak, ısı yalıtımını artırmak ve kiremitlerin düzgün bir şekilde yerleşmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Genellikle, bu malzemeler arasında şunlar bulunur:

1. \Çatı Kaplama Membranı\

Çatı membranları, kiremitin altına serilen su yalıtım malzemeleridir. Bu malzemeler, yağmur suyu, kar ve nemin çatı içine girmesini engeller. Çatı membranları, genellikle PVC, bitüm veya elastomerik malzemelerden yapılır. Çatıların dayanıklılığını artıran bu malzemeler, kiremitlerin su geçirmemesi için oldukça önemlidir.

2. \Su Yalıtım Malzemeleri\

Su yalıtımı, çatının sağlıklı bir şekilde işlev görmesi için son derece önemlidir. Çatılarda suyun sızması, zamanla yapıya zarar verebilir. Kiremitlerin altına yerleştirilen su yalıtım malzemeleri, suyun sızmasını engeller ve binanın uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Bu malzemeler genellikle lastik veya bitüm esaslı ürünlerden yapılır.

3. \Osb veya Kontrplak Levhalar\

Osb (Orta Sertlikte Yonga Levha) veya kontrplak levhalar, kiremitlerin yerleştirileceği düzgün bir zemin oluşturur. Bu malzemeler, kiremitlerin düzgün bir şekilde yerleşmesini sağlar ve çatının dayanıklılığını artırır. Ayrıca, bu levhalar, kiremitlerin yer değiştirmesini engeller ve çatıya ek bir dayanıklılık kazandırır.

4. \Hava Yalıtımı ve Isı Yalıtımı Malzemeleri\

Kiremitlerin altına yerleştirilen ısı yalıtım malzemeleri, kışın ısı kaybını engellerken, yazın da binanın aşırı ısınmasını engeller. Bu malzemeler genellikle polistiren, taş yünü veya cam yünü gibi ısıya dayanıklı malzemelerden yapılır. Hava yalıtımı ise binanın iç mekanındaki sıcaklık dengesini korur ve enerji verimliliğini artırır.

5. \Çatı Tahtası\

Çatı tahtası, kiremitlerin altına yerleştirilen temel malzemedir. Çatı tahtaları, genellikle ahşap veya metal malzemelerden yapılır. Bu tahtalar, kiremitleri yerinde tutar ve çatının dayanıklılığını artırır.

\Kiremitin Altına Yerleştirilen Malzemelerin İşlevi\

Kiremitlerin altına yerleştirilen malzemelerin her birinin farklı işlevleri vardır. Bu işlevler, çatının genel dayanıklılığı ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için son derece önemlidir. İşte kiremit altı malzemelerinin işlevleri:

* \Su Geçirimsizlik:\ Su yalıtım malzemeleri, suyun çatının içine girmesini engeller. Bu, binanın çürümeye başlaması veya nem problemleri yaşaması gibi durumların önüne geçer.

* \Isı Yalıtımı:\ Isı yalıtım malzemeleri, kışın iç mekanın sıcak kalmasını sağlar, yazın ise binanın fazla ısınmasını engeller. Bu sayede enerji verimliliği artar.

* \Dayanıklılık:\ Kiremitlerin altındaki malzemeler, çatının dayanıklılığını artırır. Özellikle çatı tahtası ve kontrplak levhalar, kiremitlerin yerinde sabit kalmasını sağlar.

* \Ses Yalıtımı:\ Bazı yalıtım malzemeleri, dışarıdan gelen seslerin içeri girmesini engeller. Bu, özellikle gürültülü bölgelerde önemli bir avantaj sağlar.

\Kiremit Altına Ne Konulmaz?\

Kiremitin altına konulacak malzemelerin yanı sıra, bazı malzemeler de çatının sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel olabilir. Bu nedenle, kiremitin altına konulmaması gereken bazı malzemeler şunlardır:

1. \Su Geçirgen Malzemeler\

Kiremitin altına su geçiren malzemeler yerleştirilmemelidir. Bu tür malzemeler, çatının su geçirmezliğini bozar ve binanın hasar görmesine yol açabilir.

2. \Ağır Malzemeler\

Kiremitin altına konulacak malzemelerin aşırı ağır olmaması gerekir. Aksi takdirde çatının taşıyıcı yapısı zarar görebilir.

3. \Eski ve Yıpranmış Malzemeler\

Eski ve yıpranmış malzemeler, çatının işlevselliğini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, kiremitin altına her zaman yeni ve sağlam malzemeler kullanılmalıdır.

\Kiremit Altı Malzemelerinin Seçimi ve Önemi\

Çatınızın sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmesi için kiremit altı malzemelerin doğru seçilmesi gerekir. Seçilen malzemelerin su yalıtımını düzgün bir şekilde sağlaması, ısı yalıtımını artırması ve çatının dayanıklılığını artırması önemlidir. Ayrıca, kiremitlerin altına yerleştirilen malzemeler, çatının taşıyıcı yapısını da desteklemelidir. Bu nedenle, malzeme seçerken uzman bir çatı ustasından yardım almak önemlidir.

\Sonuç\

Kiremitin altına yerleştirilen malzemeler, çatının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kritik öneme sahiptir. Su yalıtımı, ısı yalıtımı, ses yalıtımı ve dayanıklılık gibi faktörler göz önünde bulundurularak doğru malzeme seçimi yapılmalıdır. Kiremit altına konulacak malzemeler, çatının uzun ömürlü olmasına katkı sağlar ve binanın güvenliğini artırır. Bu nedenle, doğru malzemeler kullanarak, çatınızın verimli ve dayanıklı olmasını sağlayabilirsiniz.