NPR, kritik Substack makalesi nedeniyle Uri Berliner'i askıya aldı

BadılCan

Member
NPR, safları bozan ve kar amacı gütmeyen radyo istasyonunun liberal önyargıların haberlerini etkilemesine izin verdiğini savunan bir makale yayınlayan kıdemli işletme editörü Uri Berliner'i görevden aldı.

Bay Berliner, ağın önceden onay alınmaksızın kuruluş dışında çalışmaya karşı olan politikasını ihlal ettiği için Cuma gününden itibaren ağ tarafından beş gün süreyle uzaklaştırıldı.

Bay Berliner, Pazartesi günü NPR ile yaptığı röportajda uzaklaştırıldığını doğruladı ve yazılı kınamanın bir kopyasını ağdaki bir muhabire verdi. Uyarıda NPR, Bay Berliner'in çalışmalarını dış mekanlara yayınlamadığını ve politikayı tekrar ihlal etmesi halinde kovulacağını ekledi.

Bay Berliner'in makalesi geçtiğimiz hafta popüler bir Substack yayını olan The Free Press'te yayınlandı.

Görevden uzaklaştırma konusunda yorum yapmaktan kaçındı. NPR, personel meseleleri hakkında yorum yapmadığını söyledi.


Bay Berliner'in cezasının açığa çıkması, makalesini yayınladığından bu yana NPR'yi sarsan son artçı şok oldu. Kamuya açık radyo istasyonundaki çalışanlar, Bay Berliner'in istasyonu kamuoyu önünde kınaması karşısında şaşkınlığa uğradılar; birçoğu, yorumları nedeniyle artık ona güvenmediklerini söyledi. Bay Berliner geçen hafta Haber'a, makalesini yayınlamadan önce ağla iletişime geçmediğini söyledi.

Bay Berliner'in makalesi yayınlandıktan sonra, NPR'nin yeni genel müdürü Katherine Maher, muhafazakar aktivistlerin eski Başkan Donald J. Trump'ı eleştiren ve ilerici kaygıları temsil eden bir dizi eski sosyal medya paylaşımını yeniden gün yüzüne çıkarmasıyla yeniden inceleme altına alındı. Aktivistlerden biri olan Christopher Rufo, medya kuruluşlarına eski Harvard başkanı Claudine Gay'e yönelik intihal iddiaları gibi etkili isimlerin yer aldığı tartışmaları haber yapmaları için baskı yaptı.

NPR Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Bayan Maher'in sosyal medya paylaşımlarının, NPR'nin genel müdürü olarak atanmasından çok önce yapıldığını ve o sırada haber sektöründe olmadığını söyledi. NPR ayrıca, kar amacı gütmeyen kuruluşun ticari kısmını yürütürken editörlük sürecine dahil olmadığını da söyledi. Bayan Maher yaptığı açıklamada “Amerika'da herkesin vatandaş olarak ifade özgürlüğü hakkına sahip olduğunu” söyledi.

Birkaç NPR çalışanı, ağ liderlerini Bay Berliner'in makalesindeki iddialarını daha güçlü bir şekilde reddetmeye çağırdı. NPR'nin genel yayın yönetmeni Edith Chapin, geçen hafta yaptığı açıklamada yöneticilerin “Uri'nin gazeteciliğimizin kalitesine ilişkin değerlendirmesine kesinlikle katılmadıklarını” belirterek, ağın “onun işinin arkasında durmaktan gurur duyduğunu” ekledi.

Bazı çalışanlar konuşmaya başladı. NPR'nin standartlar ve uygulamalardan sorumlu genel editörü Tony Cavin, Salı günü The Times'a verdiği röportajda Bay Berliner'in iddialarının çoğuyla çelişti ve Bay Berliner'in makalesinin NPR'nin önemli hikayeleri ele almasını yanlış temsil ettiğini söyledi.


Bay Cavin, Bay Berliner tarafından eleştirilen haber kanallarından biri olan NPR'nin Kovid-19 hakkındaki haberlerinin o zamanki diğer ana akım haber kuruluşlarının haberleriyle tutarlı olduğunu söyledi. Raporda, virüsün kökeninin Çin'in Wuhan kentindeki bir pazara kadar takip edildiği belirtildi. Ayrıca, NPR'nin Rusya'nın 2016 ABD seçimlerine müdahalesine ilişkin haberlerini de savundu; bu, Bay Berliner'in odaklandığı başka bir alandı ve konuyu araştıran özel danışman Robert Mueller'in, Rus devlet aktörlerinin seçimi etkilemeye çalıştığı sonucuna vardığını belirtti.

Bay Cavin ayrıca, hikaye ortaya çıktıktan sonra NPR'nin Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarıyla ilgili ilk makaleleri doğrulamanın bir yolu olmadığını, ancak durumu araştırmak için takip raporlarını takip ettiğini belirtti. Bay Berliner, NPR'nin Bay Biden'ın dizüstü bilgisayarıyla ilgili hikayeyi “görmezden geldiğini” yazdı.

Cavin, “Bir şekilde siyasetin bizi yönlendirdiğini düşünmek hem yanlış hem de adaletsiz” dedi.
 
Üst