Obezite (şişmanlık) nedir?

Obezite – Şişmanlık bedende yağların olağandan çok olması manasına gelen bir hastalıktır. Bu durumda yağ dokusunun oranı öbür dokulara göre artmıştır. Vücuttaki toplam yağ kadar, yağın dağılımı da kıymetlidir. Şişmanlık bedende yağların toplandığı bölgeye nazaran sınıflandırılabilir:

1.Generalize şişmanlık

2.Üst taraf şişmanlığı

3.Alt taraf şişmanlığı

Generalize Şişmanlık : İstikrarlı bir şişmanlıktır. Bedenin her tarafı kiloludur. Erkeklerde ve hanımlarda birebir oranlarda görülen bir tip şişmanlıktır. Generalize şişmanlık akupunktur tedavisine güzel yanıt verir. Şayet hastanın selülit sorunu de var ise mezoterapi tekniği de akupunkturla kombine edebilir. Bu tip şişmanlarda kanda ki kolesterol düzebir daha bakmakta yarar vardır. Kanda ki kolesterol seviyesi yüksek bulunursa ona bakılırsa uygun özel kolesterol düşürücü bir diyet listesi verilmelidir.

Üst Taraf Şişmanlığı : Göbek, göğüs ve kollarda yağlanma ile kendini gösteren şişmanlık tipidir .Bacaklar olağandır ve kalçalar dardır. Erkeklerde bu tip şişmanlık pek sıktır. Genetik sebeplerin haricinde kimi hormonal sebepler de üst taraf şişmanlığa yol açabilir. Kortizon kümesi hormonlar bilhassa üst taraf şişmanlığı yaparlar. Bu tip kilolu insanlarda damar sertliği, yüksek tansiyon ve kalp – damar hastalığı riski vardır. Kanda ki kolesterol düzebir daha ve açlık kan şekerine bakmak lazım ve ona nazaran diyet hazırlamak lazım. Bel etrafı ölçümü erkeklerde 102 cm ve bayanlarda 88 cm üzeri ise kalp-damar hastalık riski vardır demektir. Üst taraf şişmanlığı akupunktur tedavisine güzel karşılık verir.

Alt Taraf Şişmanlığı : Alt karın, kalça ve bacaklarda yağlanma vardır. Hanımlarda daha sık görülür. Genetik sebepler haricinde, birtakım hormonal sebepler, ömür şekli ve beslenme bozuklukları de alt taraf şişmanlığa yol açabilir. örneğin bayan hormonların dengesizliği, adet düzensizlikleri, hamilelikler, menopoz, ayrıyeten doğum denetim maksatlı yahut adet düzenleme gayeli kulanılan östrojen ve/veya progesteron üzere hormonları içeren ilaçlar alt taraf şişmanlığa yol açabilir. Bu tip şişmanlıkta lenfatik sirkülasyon bozuklukları ve venöz deveran bozuklukları de vardır. Alt taraf şişmanlığı her yaşta ortaya çıkabilir. pek yaygın bir şişmanlık tipidir. Uygun diyetle, akupunktur ve mezoterapiyle düzgün sonuç alınabilmektedir.

ŞİŞMANLIĞIN niçinLERİ

Şişmanlık, üzün süren güç dengesizliği kararıdur. Bunun niçinleri beş kümede toplanabilir:

1.Fazla yeme

2.Fiziksel hareketlerin azlığı

3.Psikolojik bozukluklar

4.Metabolik ve hormonal bozukluklar

5.Genetik niçinler ve ailenin beslenme alışkanlığı

Bu niçinlerden en değerlisi fazla yemektir. Birçok bireyler yedikleri ve harcadıkları hakkında gerçek bilgiye sahip değildirler. Ekonomik imkanlar da çoklukla fizikî hareketlerde kısıtlamaya, güç tüketiminde artmaya niye olur. Kimi kimseler keder, problem ve güvensizliklerini örtmek için fazla yemeğe meyilli olabilirler. Ruhsal bozukluklar kimi vakit fazla yeme, kimi vakit de az yemenin sebebi olarak görülebilir. Yaşla birlikte bazal metabolizma yavaşlar, güç harcanması azalır, güç alımı bunu dengeleyemese yaş arttıkça beden yükü da artar. Gebelik de kilo alımında bir etkendir. Emzirme devri bittiğinde de kilo artışı olabilir.

Zayıflama diyetlerine dirençli olan fazlaca az sayıdaki şişmanlıklar hormonal ve metabolik niçinlere dayanır. Bu cins şişmanlık, toplumdaki toplam şişmanların fazlaca küçük bir kısmını içerir. örneğin, tiroid hormonları bazal metabolizma suratını tesirler. Tiroid hormonların azalması (hipotiroid ve guatr) bazal metabolizma suratını yavaşlatır ve güç harcanmasını azaltır ve alınan besinlerin bir kısmı yağ olarak depolanmaya başlar. beraberinde bu hastalar da ekseriyetle hareketsiz olduğu için de şişmanlar.

AKUPUNKTUR İLE ZAYIFLAMA

Akupunktur diyet yapmayı kolaylaştıran bir tedavi tekniğidir.Akupunktur yardımıyla diyet hayli rahat yapılabilir.

1. Akupunktur hipotalamusta ki bulunan iştah merkezini etkileyerek hastanın iştahını düzenler ve hasta epeyce az yemekle doyar.

2. Akupunktur mide asit salgısını azalttığı için diyet sırasında hastanın mide kazıntısı ve mide yanması üzere problemleri olmaz.

3. Akupunktur diyet sırasında halsizliği ve bitkinliği önler.Üstelik akupunktur hastaya güç verir.Diyet sırasında hasta kendini daha dinç hisseder.

4. Metabolizma suratını düzenler.Akupunktur tedavisi nazarann hasta,kendi kendine yaptığı diyetlerden daha kolay kilo vermeyi başarır.

5. Akupunktur serotonin ve endorfin seviyeyi artırarak diyet sırasında şahsa huzur verir ve sedasyon sağlar.bu biçimdece diyet yapan kişi yemek yeme zevkinin kısıtlamasından dolayı huzursuz ve hudutlu olmaz.

Zayıflama tedavisinde çoğunkukla kulak akupunkturu uygulanır, hastaya başlangıçta haftada 2 akupunktur seansı yapılır.daha sonra haftada 1 seansla tedaviye devam edilir. Hasta 6-8 hafta sonunda ortalama 8-10 kilo verebilir.Kişi istediği kiloya ulaştıktan daha sonra kilo müdafaa programına katılır.3-6 ay periyodik kilo müdafaa programında akupunktur seansı ayda 1 kere uygulanır.Hasta kilo muhafaza periyodunda sağlıklı,dengeli,yeterli beslenmeyi uygular. Kilo müdafaa daha sonrası hastanın senede 2 yahut 3 sefer denetim olması gerekir.
 
Üst