OpenAI, Haberler davasının bazı kısımlarını reddetmeye çalışıyor

BadılCan

Member
OpenAI, Haberler Company tarafından açılan bir davanın bazı önemli unsurlarının reddedilmesi amacıyla Pazartesi günü federal mahkemeye bir dilekçe sundu.

The Times, 27 Aralık'ta OpenAI ve ortağı Microsoft'a, çevrimiçi sohbet robotu ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerini eğitmek için milyonlarca makalesini kullanarak telif haklarını ihlal etmekle suçlayarak dava açtı. Davada, chatbotların artık güvenilir bilgi kaynağı olarak haber kaynaklarıyla rekabet ettiği belirtiliyor.

ABD'nin New York Güney Bölgesi Bölge Mahkemesinde sunulan önergede sanıklar, ChatGPT'nin “hiçbir şekilde Haber aboneliğinin yerini alamayacağını” ileri sürüyorlar.

Başvuruda “Gerçek dünyada insanlar ChatGPT'yi veya başka bir OpenAI ürününü bu amaçla kullanmıyor” ifadeleri yer alıyor. “Bunu da yapamadılar. Normalde Times makalelerini istediğiniz zaman yayınlamak için ChatGPT'yi kullanamazsınız.”


Susman Godfrey'in ortağı ve Times'ın baş danışmanı Ian B. Crosby, yaptığı açıklamada, OpenAI'nin dosyasında “ticari ürünlerini geliştirmek ve işletmek için milyonlarca Times çalışmasını kopyaladığını” iddia etmediğini söyledi.

“OpenAI'nin tuhaf bir şekilde 'hack' olarak yanlış etiketlediği şey, OpenAI ürünlerini kullanarak The Times'ın telif hakkıyla korunan eserlerini çaldıklarına ve çoğalttıklarına dair kanıt aramaktır” dedi. “Ve tam olarak bulduğumuz şey bu.”

OpenAI yorum yapmayı reddetti.

Önergede, davanın odağını daraltmak amacıyla mahkemeden Times'ın şikayetindeki dört iddiayı reddetmesi talep edildi. OpenAI'nin avukatları, Times'ın üç yıldan daha uzun bir süre önce meydana gelen çoğaltma eylemleri nedeniyle dava açmasına izin verilmemesi gerektiğini ve gazetenin OpenAI'nin Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası'nı ihlal ettiği iddiasının ABD yasalarında bir değişiklik olduğunu savundu. Amerikan telif hakkı yasası, 1998'de kabul edildi OpenAI'nin yükselişinden sonra interneti yasal olarak geçersiz hale getirdi.

The Times, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle OpenAI'ye dava açan ilk büyük Amerikan medya şirketi oldu. Romancılar, bilgisayar programcıları ve diğer gruplar da kısa istemlerden metin, resim ve diğer medyaları üreten teknolojiler olan üretken yapay zeka geliştiren startup'a ve diğer şirketlere karşı telif hakkı davaları açtılar.

Diğer AI şirketleri gibi OpenAI de teknolojisini, bir kısmının telif hakkıyla korunan muazzam miktarda dijital veriyle besleyerek oluşturdu. Yapay zeka şirketleri, halka açık olması ve materyali bütünüyle çoğaltmamaları nedeniyle bu tür materyalleri ücret ödemeden sistemlerini eğitmek için yasal olarak kullanabileceklerini iddia etti.


The Times, davasında OpenAI teknolojisinin makalelerinden alıntıları neredeyse kelimesi kelimesine nasıl yeniden ürettiğine dair örneklere yer verdi. Reddetme dilekçesinde OpenAI'nin avukatları, Times'ı chatbotlarını hacklemesi için birine para ödemekle suçladı. Başvuruda “Son derece anormal sonuçlara ulaşmak için on binlerce girişimde bulunmaları gerekti” ifadesine yer veriliyor.

Başvuruda, “Bunu yalnızca (OpenAI'nin düzeltmeye kararlı olduğu) bir kusurdan özel olarak yararlanarak ve OpenAI'nin hizmet şartlarını açıkça ihlal eden yanıltıcı yönlendirmeler kullanarak yapabildiler” diyor.

Başvuruda ayrıca, telif hakkıyla korunan içeriğin “yeni, farklı ve yenilikçi ürünlerin yaratılmasında” kullanılmasına izin veren yasal emsal kararlara atıfta bulunularak, telif hakkıyla korunan materyalin kendi sistemlerinde kullanılmasının yasal olduğu savunuldu.

Şikayette, “OpenAI ve bu davalardaki diğer sanıklar sonuçta galip gelecek çünkü hiç kimsenin – Haberler'ın bile – gerçekleri veya ifade kurallarını tekeline almasına izin verilmiyor” ifadeleri yer alıyor.
 
Üst