Personelin ikinci bir kişi tarafından istismarla suçlanmasıyla BBC krizi derinleşiyor

BadılCan

Member
Kıdemli bir personelin davranışıyla ilgili BBC’deki kriz, Salı günü ikinci bir kişinin, adı açıklanmayan erkek personelin bir flört uygulaması aracılığıyla kişiye kızgın ve taciz edici mesajlar gönderdiğine dair iddiaları olduğu haberiyle daha da derinleşti.

BBC, kimliğini vermediği genç kişinin, personelin kişiyle başarısız bir şekilde görüşmeye çalışmasının ardından “küfür içeren saldırgan mesajlar” tarafından tehdit edildiğini hissettiğini ve kişinin daha sonra adını kamuya açıklayabileceklerini önerdiğini bildirdi.

Aynı çalışan, müstehcen fotoğraflar karşılığında başka bir gence onbinlerce sterlin ödemekle suçlanıyor. BBC, konuyu da araştıran Metropolitan Polisinin talebi üzerine bu iddialarla ilgili soruşturmasını askıya aldığını söyledi.

İddiaların artmasıyla birlikte pek çok soru hala yanıtsız kalırken, BBC ateş altındaymış gibi görünüyordu. Litvanya’nın Vilnius kentindeki bir NATO zirvesine giden Başbakan Rishi Sunak, personel ödemelerine ilişkin raporların “şok edici ve endişe verici” olduğunu söyledi ve hızlı, güçlü bir soruşturma çağrısında bulundu.


BBC’nin genel direktörü Tim Davie de, şirketin Mayıs ayında kanalın davranışıyla ilgili ilk şikayetini yaptıktan sonra, göreve başlamadan veya başka bir işlem yapmadan önce neden yedi hafta beklediğini açıklamak için artan bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Pazar günü BBC, çalışanı açığa aldığını ve polisi aradığını söyledi.

Davie, müstehcen fotoğraflar için para aldığı söylenen gencin annesinin ilk iddialarının BBC tarafından çok ciddiye alındığını, ancak herhangi bir suç teşkil edip etmediğinin şüpheli olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, şikayetler kendisine veya diğer üst düzey BBC yöneticilerine ancak geçen hafta sonlarında, Londra tabloid The Sun’ın onlar hakkında haber yapacağı sırada iletildi. Çalışanla henüz görüşmediğini söyledi.


Yeni iddia, BBC muhabirleri tarafından Salı öğleden sonra bildirildi. Kişinin telefonundaki mesajları kontrol ettiklerini ve bir çalışanın telefonundan geldiğini gördüklerini söylediler. BBC, yorum için çalışana veya avukatına ulaşamadığını söyledi.


Bay Davie, tüyler ürpertici iddiaların Birleşik Krallık kamu yayıncısının itibarına zarar verdiğini kabul etti ve bu itibar, kendisini defalarca canlı yayın şahsiyetlerinin eylemleri ve ifadeleri üzerinden siyasi hedefte buldu.

Davie, BBC Radio 4 ile yaptığı bir röportajda “Bu, BBC’ye açıkça zarar veriyor” dedi. “Bu iyi bir durum değil.”

BBC, askıya alınan personeli bir haber spikeri, haber programı sunucusu veya başka bir canlı yayın kişiliğine eşdeğer olarak tanımladı. BBC, kişinin kimliğini açıklamamasına rağmen, internette yaygınlaşan spekülasyonları durdurmadı ve bu da diğer BBC şahsiyetlerini sosyal medyaya giderek iddiaların hedefi olduklarını inkar etmeye zorladı.

BBC’de dolaşan sorular arasında The Sun’ın, görevlinin gence 35.000 £’den fazla veya kişi 17 yaşındayken müstehcen görüntüler için 45.000 $ ödediği zaman başlayan neredeyse yıllar boyunca ödeme yaptığına dair raporunun güvenilirliği yer alıyor.

Birleşik Krallık yasalarına göre rıza yaşı 16’dır, ancak 18 yaşın altındaki herhangi birinin sakıncalı görüntülerini almak, üretmek, paylaşmak veya bulundurmak ceza gerektiren bir suçtur.


Pazartesi günü BBC, yayıncı kuruluşa yazdığı bir mektupta gencin avukatının The Sun’daki iddiaların “saçmalık” olduğunu söylediğini ve genç ile ailesi arasında bir anlaşmazlık olduğunu öne sürdüğünü bildirdi.

Yayıncıya göre gencin avukatı, “müvekkilimiz ile BBC kişiliği arasında uygunsuz veya yasa dışı hiçbir şey olmadı” dedi. Muhabirler avukatın adını vermedi ve Davie Salı günü, görevlinin genç adamın yasal ücretlerini ödeyip ödemediğini bilmediğini söyledi.

Rupert Murdoch’un sahibi olduğu The Sun, hikayesine sadık kaldı ve BBC’yi şikayetleri ele alma sürecinin ne kadar uzun sürebileceğini anlayamamanın gencin ebeveynlerinin hatası olduğunu iddia etti.

The Sun sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “BBC, şikayeti üzerine harekete geçmedi.” “Endişelerini destekleyen kanıtlar gördük. Düzgün bir şekilde soruşturmak artık BBC’ye kalmış.”
 
Üst