Şert koymak ne demek ?

pokemon

New member
Şert Koymak Nedir? Erkekler ve Kadınlar Arasında Bir Çatışma Alanı mı?

Selam forumdaşlar! Bugün "şert koymak" üzerine biraz kafa patlatacağız. Bu konu, hayatımızın her alanında bir şekilde karşımıza çıkıyor, değil mi? Kimimiz işte, kimimiz ilişkilerde, kimimiz de arkadaş ortamlarında "şert koyuyor". Hadi bakalım, kimseyi kırmadan ve utanmadan bu olayı biraz deşelim, bakalım neler çıkacak. Ama önce, kadınlar ve erkekler arasındaki o meşhur farkı gözler önüne serelim; zira her iki cinsin de şert koyma anlayışı farklı olabilir, arada bazı farklar var. Duygusal mı, mantıklı mı? Tüm mesele burada!

Erkeklerin Şert Koyma Stratejisi: "Mantık" Temellidir

Erkekler için şert koymak, genellikle stratejik bir hareket olarak hayat bulur. Yani "işleri garanti altına alalım, adımlarımızı doğru atalım" modundadırlar. Erkekler bir şert koyduğunda, bu şertin temeli çoğu zaman “kazanma” odaklıdır. Aksiyon odaklı bir çözüm arayışı içinde, her şeyin mantıklı bir şekilde çözülmesini isterler. Örneğin, “Bana şu kadar zaman ver, o zaman sana şu kadar karşılık vereceğim” gibi bir yaklaşım çok yaygın! Sadece menfaat değil, aynı zamanda güven de ön plandadır. Erkeklerin şert koyma anlayışında ‘işin sonunda kazanç olması’ esastır.

Bunun en güzel örneğini bir iş yerinde görebiliriz. Diyelim ki patron şert koyuyor: "Eğer bu projeyi zamanında bitirirsen, bonus alırsın." Ne yaparız? Tüm ekibi seferber ederiz, her şey yolunda gider çünkü hedef bellidir, şert bellidir, strateji bellidir. Kadınlar mı? Şert koyarken, bir adım daha empati ve ilişki odaklı yaklaşırlar.

Kadınların Şert Koyma Yöntemi: Duygusal ve İlişki Temellidir

Kadınların şert koyma anlayışı ise biraz daha... duygusal diyelim. Elbette, şert koymak "serbest" bir davranış olsa da, kadınlar bu konuda daha çok ilişkiyi düşünürler. Yani, erkekler gibi doğrudan mantıklı bir kazanç hesaplamak yerine, “şert koyma” işini daha çok iki tarafın da ruh haline göre şekillendirirler. “Sen bana şunu yaparsan, ben de sana şunu yaparım” gibi anlaşmalar sıkça yapılır. Ama burada önemli olan, “Seninle ilişkimiz nasıl olacak?” sorusudur. Kadınlar için şert koymak, çok kez bir anlamda, ilişkileri ve duygusal bağları kuvvetlendirmeye yönelik bir çaba olabilir.

Bir örnek vermek gerekirse; diyelim ki bir kadın, ilişkisini daha güvenli ve huzurlu hale getirmek için şert koyar. "Eğer bana her hafta çiçek alırsan, seni daha çok seviyorum diyebilirim" gibi, daha ince ve empatik bir yaklaşım söz konusu. Burada her şey duygusal bir dengeyi kurmaya dayanır. Erkekler bunu belki biraz karmaşık bulabilir, ama her iki tarafın da tatmin olduğu, karşılıklı bir anlayış geliştirilmiştir.

Peki, Ortak Nokta Nerede?

İşin komik kısmı şu: Ne erkekler ne de kadınlar "şert koymayı" tam anlamıyla kötü bir şey olarak görmezler. Aslında, her iki cins de şert koyma yoluyla bir şeyler elde etmeye çalışıyorlar. Erkekler genellikle garantici bir mantık peşindeyken, kadınlar ise ilişkisel bağları koruma ve duygusal bağları derinleştirme peşindedirler. Her ikisi de bir tür “ver, al” oyunudur, ancak her iki tarafın da “ne”yi ve “nasıl”ı farklıdır.

Bir düşünün, erkekler evde "çalışırken" yaptığı her işin sonunda bir ödül bekler. Örneğin, “Eğer bu işi bitirirsem, akşam maç izleyebilirim” gibi. Kadınlar ise, “Eğer bu akşam ev işlerini yaparsan, seni daha çok sevebilirim” gibi yaklaşır. Aslında her iki cins de çok benzer bir şey yapmaktadır: "Benim için bunu yaparsan, sana karşılık veririm." Ama birisi duygusal, diğeri ise mantıklıdır.

Şert Koyma ve Hayat: Çözüme Giden Yolda Bir Adım mı?

Sonuçta, şert koymak hayatta bir nevi çözüm bulma çabasıdır. Ama bunu yaparken, şert koyma tarzları kişisel ilişkilerimizde de bir iz bırakır. Mesela, bir arkadaşımız sürekli şert koyuyorsa, bir süre sonra bu tavır "takıntı" halini alabilir ve insanları sıkabilir. Kadınlar için "gizli anlamlar", erkekler için "doğrudan mesajlar" bu noktada devreye girer. Ama şunu unutmayalım ki, şert koymak her zaman anlaşmazlık yaratmaz. Aksine, doğru şekilde yapıldığında ilişkileri daha sağlam hale getirebilir.

Bu nedenle, şert koymak stratejinin ve anlayışın bir karışımıdır. Birine yardım etmek mi? Yardım etmeye karşılık bir şey beklemek mi? Her iki taraf da şert koymanın sonunda kazanç elde eder, ama kazançlar farklı boyutlarda olabilir. Kimi zaman birer kahkaha, kimi zaman birer ödül, kimi zaman ise duygusal bir bağ.

Şert Koyma: Ne Olursa Olsun, Hep Bir Şeyler Öğreniriz!

Hadi bakalım, forumda kimler şert koyar, kimler koymaz? Erkekler mi daha fazla stratejik, kadınlar mı? Kim hangi "şert" modelini kullanıyor? Hep birlikte eğlenelim, yorumlara bekliyorum!